Zupa dyniowa z krewetkami
Ingredients
- 800 g dyni 500 g po obraniu
- 250 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- Krewetki 200 gram
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 40 g masła
- sól morska do smaku
- papryczka chili
Instructions
- Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .
- Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chilii , smażyć przez minutę z jednej strony.
- Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Podawać zupę z krewetkami