Szukaj
Close this search box.

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam. Króliś ( doświadczalny ) zeżarł prawie całą zupę, mnie na otarcie łez zostały pulpety z indyka.

Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

✅NA PULPETY

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 3 łyżki płatków gryczanych
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • sól pieprz
  • papryka w proszku opcjonalnie
  • zioła prowansalskie opcjonalnie
  • oraz:
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów
  • olej do smażenia

✅NA ZUPĘ

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pietruszka pokrojona w ćwiartki
  • 1 średnia marchewki pokrojona w talarki
  • 2 młode cebulki cebula ze szczypiorem pokrojone w talarki
  • 4 młode średnie ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego jak nie macie może być woda
  • 300 g cukinii pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
  • oregano tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa,
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • ser feta lub kwaśna śmietana do dekoracji

Instrukcje
 

✅NA PULPETY

  • Do miski włożyć zmielone mięso. Dodać podduszona na tłuszczu cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodać przyprawy do smaku ( zioła prowansalskie wymieszane ze słodką papryką ). Doprawić solą. Wbić jajko. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Dodać około 3 łyżek płatków gryczanych ( Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji) Dobrze wymieszać masę, tak żeby dobrze ją napowietrzyć. Formować małe pulpeciki i obtaczać w mące pszennej. Smażyć na oleju na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu.

✅NA ZUPĘ

  • Na maśle i oleju podsmażyć marchew, pietruszkę i seler naciowy. Dodać przyprawy i dusić razem kilka minut. Następnie dodać czosnek. Po kilku minutach duszenia dodać ziemniaki. Przesmażyć z pozostałymi warzywami. Następnie dodać cukinię i cebulkę. Dolać wodę lub bulion tak żeby przykryć warzywa. Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ok 100 ml słodkiej śmietanki i kurkumę. Chwilę razem pogotować. Podawać z pulpetami i kleksem kwaśnej śmietany lub pokruszoną fetą
Słowo kluczowe cukinia, pulpety, zupy

 

Filmik na YT jak zrobić zupę 

Zupa cukiniowa z pulpetami – YouTube

 

Dorsz z sałatką z ciecierzycy

Składniki
  

Na sałatkę

  • 1 puszka ciecierzycy 400 ml odsączona z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • wędzona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 – 2 łyżki oliwy extra
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty tagine może być w zastępstwie pesto z pomidorów

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza ze skórką po ok 150 g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Instrukcje
 

Na sałatkę

  • Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
  • Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia

Na dorsza

  • Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube