Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka. Gęsta, aromatyczna, rogrzewająca zupa z dodaykiem kurkumy i wkładką w postaci pulpecików z indyka. Na wierzchu pokruszony ser feta. Jedna z przyjemniejszych zup, jakie ostatnio jadłam. Króliś ( doświadczalny ) zeżarł prawie całą zupę, mnie na otarcie łez zostały pulpety z indyka.
Zupa cukiniowa z pulpetami z indyka
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Main Course, Soup
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
✅NA PULPETY
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 3 łyżki płatków gryczanych
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- sól pieprz
- papryka w proszku opcjonalnie
- zioła prowansalskie opcjonalnie
- oraz:
- mąka pszenna do obtaczania pulpetów
- olej do smażenia
✅NA ZUPĘ
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 pietruszka pokrojona w ćwiartki
- 1 średnia marchewki pokrojona w talarki
- 2 młode cebulki cebula ze szczypiorem pokrojone w talarki
- 4 młode średnie ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego jak nie macie może być woda
- 300 g cukinii pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
- oregano tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa,
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- ser feta lub kwaśna śmietana do dekoracji
Instructions
✅NA PULPETY
- Do miski włożyć zmielone mięso. Dodać podduszona na tłuszczu cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodać przyprawy do smaku ( zioła prowansalskie wymieszane ze słodką papryką ). Doprawić solą. Wbić jajko. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Dodać około 3 łyżek płatków gryczanych ( Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji) Dobrze wymieszać masę, tak żeby dobrze ją napowietrzyć. Formować małe pulpeciki i obtaczać w mące pszennej. Smażyć na oleju na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć z patelni i położyć na papierowym ręczniku, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu.
✅NA ZUPĘ
- Na maśle i oleju podsmażyć marchew, pietruszkę i seler naciowy. Dodać przyprawy i dusić razem kilka minut. Następnie dodać czosnek. Po kilku minutach duszenia dodać ziemniaki. Przesmażyć z pozostałymi warzywami. Następnie dodać cukinię i cebulkę. Dolać wodę lub bulion tak żeby przykryć warzywa. Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ok 100 ml słodkiej śmietanki i kurkumę. Chwilę razem pogotować. Podawać z pulpetami i kleksem kwaśnej śmietany lub pokruszoną fetą
Keyword cukinia, pulpety, zupy
Filmik na YT jak zrobić zupę
Zupa cukiniowa z pulpetami – YouTube
Dorsz z sałatką z ciecierzycy
Ingredients
Na sałatkę
- 1 puszka ciecierzycy 400 ml odsączona z zalewy
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- wędzona papryka
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 – 2 łyżki oliwy extra
- ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pasty tagine może być w zastępstwie pesto z pomidorów
Na dorsza
- 2 filety z dorsza ze skórką po ok 150 g
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Instructions
Na sałatkę
- Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia
Na dorsza
- Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.