Ziemniak nadziewany makrelą. Ja niespecjalnie przepadam za ryba , stąd pomysł na obiad, gdzie tą rybę moge przemycic w zapieknaym ziemniaku. Ziemniak nadziewany pasta z wędzonej makreli z dodatkiem chrzanu. Wyrazisty, intensywny smak . Ziemniak z chrupiacą skórką dzięki pieczeniu w piekarniku.
Ziemniak nadziewany makrelą
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Pasta z makreli z chrzanem
- 1 wędzona makrela bez skóry i ości
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- garść poszatkowanej drobno pietruszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Na faszerowane ziemniaki
- 4 ziemniaki sredniej wielkości
- olej rzepakowy
- sol
- pieprz
Instructions
Pasta z makreli z chrzanem
- Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć.
Na faszerowane ziemniaki
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
- Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym. Doprawic solą i peprzem.
- Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
- Wyjac z piekarnika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 – 10 minut.
- Podawac wedlug uznania. Ja podałam z sałatką ryżową, która mi została z poprzedniego dnia
Keyword danie rybne, Królik dba o linię, makrela, szybki obiad, ziemniaki
Stuffed potatoes with mackerel paste
Smoked mackerel paste with horseradish
- 1 smoked mackerel (without skin and bones)
- 1 tablespoon of horseradish
- 2 teaspoons dijon mustard
- handful of chopped parsley finely
- 2 tablespoons of sour cream
- salt (pepper)
- 1/2 lemon juice
For stuffed potatoes
- 4 potatoes of medium size
- rapeseed oil
- salt
- pepper
Smoked mackerel paste with horseradish
- Remove the skin from the fish – the odd bone is fine as the mixture will be blended. Add the fish to the bowl
- Add the horseradish, mustard, black pepper, crème fraîche and lemon juice and blend to a paste by using fork.
For stuffed potatoes
- Preheat the oven to 200 ° C. Wash the potatoes thoroughly and dry them. Do not peel.
- Using a brush or a paper towel, rub the potatoes with rapeseed oil. Season with salt and pepper.
- Put the potatoes in the pan and bake for 45-60 minutes (depending on the size of the potatoes) until the potatoes are browned.
- Get out of the oven. Hollow the center (we will not need it). Put the mackerel paste in the center and put it back in about 5 – 10 minutes