Szukaj
Close this search box.

Ziemniak nadziewany makrelą/Stuffed potatoes with mackerel paste

Ziemniak nadziewany makrelą. Ja niespecjalnie przepadam za ryba , stąd pomysł na obiad, gdzie tą rybę moge przemycic w zapieknaym ziemniaku. Ziemniak nadziewany pasta z wędzonej makreli z dodatkiem chrzanu. Wyrazisty, intensywny smak . Ziemniak z chrupiacą skórką dzięki pieczeniu w piekarniku.

Ziemniak nadziewany makrelą

Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Pasta z makreli z chrzanem

  • 1 wędzona makrela bez skóry i ości
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • garść poszatkowanej drobno pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Na faszerowane ziemniaki

  • 4 ziemniaki sredniej wielkości
  • olej rzepakowy
  • sol
  • pieprz

Instructions
 

Pasta z makreli z chrzanem

  • Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć.

Na faszerowane ziemniaki

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
  • Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym. Doprawic solą i peprzem.
  • Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
  • Wyjac z piekarnika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 – 10 minut.
  • Podawac wedlug uznania. Ja podałam z sałatką ryżową, która mi została z poprzedniego dnia
Keyword danie rybne, Królik dba o linię, makrela, szybki obiad, ziemniaki

 

 

 

Stuffed potatoes with mackerel paste

 

Smoked mackerel paste with horseradish

  • 1 smoked mackerel (without skin and bones)
  • 1 tablespoon of horseradish
  • 2 teaspoons dijon mustard
  • handful of chopped parsley finely
  • 2 tablespoons of sour cream
  • salt (pepper)
  • 1/2 lemon juice

For stuffed potatoes

  • 4 potatoes of medium size
  • rapeseed oil
  • salt
  • pepper

Smoked mackerel paste with horseradish

  1. Remove the skin from the fish – the odd bone is fine as the mixture will be blended. Add the fish to the bowl
  2. Add the horseradish, mustard, black pepper, crème fraîche and lemon juice and blend to a paste by using fork.

For stuffed potatoes

  1. Preheat the oven to 200 ° C. Wash the potatoes thoroughly and dry them. Do not peel.
  2. Using a brush or a paper towel, rub the potatoes with rapeseed oil. Season with salt and pepper.
  3. Put the potatoes in the pan and bake for 45-60 minutes (depending on the size of the potatoes) until the potatoes are browned.
  4. Get out of the oven. Hollow the center (we will not need it). Put the mackerel paste in the center and put it back in about 5 – 10 minutes

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube