Ziemniaczane pure z białą kiełbasą w sosie wasabi
Ingredients
Puree z ziemniaków
- Składniki
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
Na kiełbasę
- 5 kawałków białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
- 3 łyżki oleju
- ok. 125 ml piwa jasnego
- sól do smaku
Instructions
Na puree
- Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na kiełbasę
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię .Zeszklić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i na niej kiełbasę. Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką. Każdą sztukę posmarować musztardą wymieszaną z miodem. Zalać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 minut.
- Pasta wasabi
- Mleko kokosowe 200 ml
- Opcjonalnie wymieszać pastę wasabi z mlekiem kokosowym.
- Podawać z dowolnymi warzywami. U mnie brukselka i zielona fasola soi. Dodatkowo ostry sos chrzanowy wasabi ( firma Provitus)