Ziemniaczane ptysie podawane z piersią z kurczaka
Składniki
- pół kg ziemniaków
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- 1/3 kostki masła
- sól
- gałka muszkatołowa
- olej do głębokiego smażenia
Instrukcje
- Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo maszynkę do mięsa. Połączyć z masłem, jajkami.Doprawić przyprawami do smaku . Jeśli masa ziemniaczana jest za gęsta, można dolać mleka.
- Gotową masę ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i na kwadratach z pergaminu o bokach około 10 cm szprycować gniazdka.
- Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wkładać gniazdka, papierem do góry a gdy odchodzi usunąć . Smażyć po 3 – 4 minuty z każdej strony.
- Wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym
- Podawać z dowolnymi dodatkami .
- U mnie z podawane z piersią z kurczaka , pomidorkami koktajlowymi , rukwią i kiełkami
- Można tez zrobić mniej kaloryczna wersje- zamiast smażyć w oleju można posmarować żółtkiem albo roztopionym masłem i upiec w piekarniku (180C – 20 min)
ENGLISH VERSION
Ingredients
- 500 gram potatoes
- 150 gram flour
- 4 eggs
- 85 gram butter
- salt
- nutmeg
- oil for deep frying
Peel the potatoes and boil. Drain and when still hot squeeze through a potato ricer or a meat grinder. Combine with butter and eggs. Season with spices to taste. If the potato texture is too thick, add milk.
Transfer the mix potato into a piping bag with a large open star . Pipe through a large star tip in a circular/upward spiral motion (nest shape) onto the prepared baking sheet.
Heat the oil in a wide saucepan. The oil should have a temperature of about 180° C. Put the potato nests into a pot of hot oil (holding them upside down- paper on top). During frying paper will go away and you can remove it from the pan. Fry 3-4 minutes on each side and rain on a paper towel.
For lighter version you can paint the potatoes with the melted butter. Then bake in the 180 C oven until nicely browned, about 20 minutes
I like to serve with chicken breast, cherry tomatoes, sprouts and watercress.