Zielony ryż z krewetkami w sosie pomidorowym
Ingredients
Na zielone pesto:
- bazylia świeża 2 szkl
- kolendra świeża 1 szkl
- oliwa z oliwek 200 ml
- sól morska
- czosnek 3-4ząbki
- starty parmezan 1łyżka
- orzechy Pini lub pistacje 30gram
Na kremowy sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- ½ puszki pomidorów z puszki pokrojonych, bez skórek
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 6 gałązek świeżego tymianku oderwane listki
- Pesto z papryki opcjonalnie
- 1 łyżka śmietany
Na krewetki:
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Instructions
- Ryż ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Na zielone pesto:
- Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Ugotowany ryz wymieszać z zielonym pesto
Na kremowy sos pomidorowy:
- Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek. Następnie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, brązowym cukrem i octem balsamicznym.Dodac przekrojone na pol pomidorki koktajlowe . Gotować przez około 15 minut.Dodać pesto z czerwonej papryki . Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku.
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Przyrządzone krewetki wymieszać z sosem.