Smoothie w moim domu gości już od jakiegoś czasu. Jest częstym dodatkiem śniadań. Zabieram je ze sobą do pracy czy na rower. Jest smaczne i sycące. Jakiś czas temu przeglądając magazyn kulinarny rzuciła mi się inna forma podania smoothie. Nie do picia, ale na talerzu z płatkami owsianymi. Tak się gapiłam na to zdjęcie i tak się zastanawiałam czemu ja na to wcześniej nie wpadłam. I przez chwilę się nawet czułam. Jak pomysłowy Dobromir. Nie chodzi mi o to, że taka genialna jestem, bo przecież ten patent już został przez kogoś wymyślony. Chodzi mi o ten moment olśnienia i radości kiedy nagle zapala ci się żarówka w pustej głowie patrząc na oczywistą przecież rzecz. No ale zeszłam z tematu. Ja tu miałam o smoothie, a nie o bajce z dzieciństwa. Jest kolorowo, smacznie a przy okazji zdrowo, czyli same plusy. Zastrzyk energii, by zmierzyć się z wyzwaniami dnia codziennego.
Zielone smoothie podane z granolą , truskawkami , jagodami , figami i suszonymi morelami
Ingredients
- Kilka liści jarmużu
- 1 banan
- 3 kiwi
- 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy
- Kilka kostek lodu
Dodatkowo
- Granola
- Truskawki
- Jagody
- Figi
- Morele suszone
Instructions
- Jarmuż opłukać, oderwać zgrubienia pośrodku. Umieścić w blenderze, dodać obranego banana, obrane kiwi, sok z pomarańczy. Dokładnie zmiksować (ok. 2 minuty) i od razu podawać.
- Jarmuż można zastąpić szpinakiem
- Do miski wlać smoothie . Dodać ulubione płatki śniadaniowe , truskawki , jagody , figi i morele suszone . Podawać od razu
ENGLISH VERSION
Green smoothie with granola, strawberries, blueberries, figs, and dried apricots
- A few kale leaves
- 1 banana
- 3 kiwi
- 1 cup of fresh orange juice
- A few ice cubes
Additionally
• Granola
• Strawberries
• Berries
• Figs
• Dried apricots
Rinse kale leaves, remove centre ribs and stems in the middle. Place in a blender, add peeled banana, peeled kiwi, fresh squeezed orange juice. Blend thoroughly (approx. 2 minutes) and serve.
Kale can be replaced with spinach.
Pour the smoothie into a bowl and add your favorite breakfast cereal, strawberries, blueberries, figs and dried apricots. Serve immediately.