Zielone curry z mixem fasoli i piersią z kury. Lubię curry za szybkość przygotowania, pikantne smaki, aromatyczne przyprawy. Tu mamy zielone curry z ryżem i piersią marynowaną w miodzie i sosie sojowym.
Zielone curry z piersią kurczaka
Ingredients
Na sos green thai
- pęczek świeżej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/4 cebuli pokrojonego w kostkę
- 30 g świeżego imbiru drobno startego na tarce
- sok wyciśnięty z polowy limonki
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- mix fasoli z puszki
- 100 gr zielonej fasola soi
- 200 gr ugotowanej fasoli szparagowej
- 400 ml mleka kokosowego
Instructions
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przelać do małego rondelka i dodać puszkę mleka kokosowego ( gęstą część ). Doprawić do smaku solą. Gotować ok 20 minut, często mieszając do odparowania . Przed podaniem można przetrzeć przez sitko.
- Green thai sos połaczyć z mlekiem kokosowym i fasolami, chwile razem pogotować.
- Podawać z piersią z kurczaka ( u mnie pierś marynowana w miodzie i sosie sojowym ) i ryżem
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp