Zielone curry z kurczakiem. Pięknie pachnące. Dobrze przyprawione. Pikantne i niezwykle aromatyczne curry podane z piersią kurczaka i ryżem.
Zielone curry z kurczakiem
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki pikantnej papryki
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
Na zieloną pastę curry
- 2 świeże łodygi trawy cytrynowej twarde zewnętrzne liście odrzucone, z grubsza posiekane
- 4 liofilizowane liście limonki
- 1 zielone chili posiekane
- 2 szalotki z grubsza posiekane
- duży pęczek świeżej kolendry liście i łodygi z grubsza posiekane
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- świeży imbir o grubości 5 cm z grubsza posiekany
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sok z 1 limonki
Na zielone curry
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 100 g zielonego groszku
- pasta z zielonego curry
Instrukcje
Na pierś z kurczaka
- Umyć piersi kurczaka i osuszyć je. Doprawić przyprawami. Posmarować oliwą z oliwek i sosem sojowym. Pozostawić do marynowania przez około 1 godzinę
- Rozgrzać piekarnik do 180 ° W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety razem z marynatą i piec około 25 minut, obracając je w połowie.
Na zieloną pastę curry
- Umieścić wszystkie składniki pasty curry w blenderze i zmiksować na gładką masę
Na zielone curry
- Umieścić zieloną pastę curry w rondelku. Połączyć z mlekiem kokosowym i zagotować. Dodać groszek, a następnie gotować przez 5-6 minut lub do momentu, aż warzywa będą al dente.
- Podawać zielone curry z piersią kurczaka i ryżem jaśminowym gotowanym na parze, ryżem lepkim lub ryżem basmati
źródło inspiracji https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/thai-green-chicken-curry/
Chicken green curry
For the chicken breast
- 2 chicken breasts
- salt and pepper
- ½ teaspoon hot paprika
- 1 teaspoon paprika
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 tbsp olive oil
- 2 tbsp light soy sauce
For the fresh green curry paste
- 2 fresh lemongrass stalks tough outer leaves discarded, roughly chopped
- 4 freeze-dried lime leaves
- 1 green chili chopped
- 2 shallots roughly chopped
- Large bunch fresh coriander leaves and stalks roughly chopped
- 1 tsp ground coriander
- 3 fat garlic cloves
- 5 cm piece fresh ginger roughly chopped
- 2 tsp fish sauce
- 1 tsp brown sugar
- Juice 1 lime
For green curry
- 400 ml can coconut milk
- 100 g green peas
- green curry paste
For the chicken breast
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway
For the green curry paste
- Whizz all the ingredients for the curry paste in a food processor.
For green curry
- Place green curry paste in a saucepan. Stir in the coconut milk and bring to a fast simmer. Add green peas then cook for 5-6 minutes or until the veg are just al dente.
- Serve green curry with chicken breast and steamed jasmine rice, sticky rice or basmati rice