Zielone curry z kurczakiem/Chicken green curry

Zielone curry z kurczakiem. Pięknie pachnące. Dobrze przyprawione. Pikantne i niezwykle aromatyczne curry podane z piersią kurczaka i ryżem.

Zielone curry z kurczakiem

Ingredients
  

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki lekkiego sosu sojowego

Na zieloną pastę curry

  • 2 świeże łodygi trawy cytrynowej twarde zewnętrzne liście odrzucone, z grubsza posiekane
  • 4 liofilizowane liście limonki
  • 1 zielone chili posiekane
  • 2 szalotki z grubsza posiekane
  • duży pęczek świeżej kolendry liście i łodygi z grubsza posiekane
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir o grubości 5 cm z grubsza posiekany
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki

Na zielone curry

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 100 g zielonego groszku
  • pasta z zielonego curry

Instructions
 

Na pierś z kurczaka

  • Umyć piersi kurczaka i osuszyć je. Doprawić przyprawami. Posmarować oliwą z oliwek i sosem sojowym. Pozostawić do marynowania przez około 1 godzinę
  • Rozgrzać piekarnik do 180 ° W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety razem z marynatą i piec około 25 minut, obracając je w połowie.

Na zieloną pastę curry

  • Umieścić wszystkie składniki pasty curry w blenderze i zmiksować na gładką masę

Na zielone curry

  • Umieścić zieloną pastę curry w rondelku. Połączyć z mlekiem kokosowym i zagotować. Dodać groszek, a następnie gotować przez 5-6 minut lub do momentu, aż warzywa będą al dente.
  • Podawać zielone curry z piersią kurczaka i ryżem jaśminowym gotowanym na parze, ryżem lepkim lub ryżem basmati

źródło inspiracji https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/thai-green-chicken-curry/

 

Chicken green curry

 

For the chicken breast

  • 2 chicken breasts
  • salt and pepper
  • ½ teaspoon hot paprika
  • 1 teaspoon paprika
  • 1 teaspoon dried rosemary
  • 1 tbsp olive oil
  • 2 tbsp light soy sauce

For the fresh green curry paste

  • 2 fresh lemongrass stalks tough outer leaves discarded, roughly chopped
  • 4 freeze-dried lime leaves
  • 1 green chili chopped
  • 2 shallots roughly chopped
  • Large bunch fresh coriander leaves and stalks roughly chopped
  • 1 tsp ground coriander
  • 3 fat garlic cloves
  • 5 cm piece fresh ginger roughly chopped
  • 2 tsp fish sauce
  • 1 tsp brown sugar
  • Juice 1 lime

For green curry

  • 400 ml can coconut milk
  • 100 g green peas
  • green curry paste

For the chicken breast

  1. Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
  2. Heat the oven to 180 ° In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway

For the green curry paste

  1. Whizz all the ingredients for the curry paste in a food processor.

For green curry

  1. Place green curry paste in a saucepan. Stir in the coconut milk and bring to a fast simmer. Add green peas then cook for 5-6 minutes or until the veg are just al dente.
  2. Serve green curry with chicken breast and steamed jasmine rice, sticky rice or basmati rice

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube