Zielona sałatka z kuskusem I rybą
Ingredients
- 1 szklanka grubego kuskusu
- 1/2 awokado pokrojonego w ćwiartki
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- Rukiew wodna
- 1/2 szklanki kiełków
- ¼ małej czerwonej poszatkowanej kapusty
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- 1 cukinia
- 10 zielonych drylowanych oliwek
- 1/2 puszki soczewicy
- 10 ugotowanych brukselek
- Ziarna granatu
Dressing
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- Sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Starty ząbek czosnku
Instructions
- Przepłukać kuskus i umieścić w małym garnku z pokrywką. Dodać szczyptę soli i 1,5 szklanki wody .Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do mniejszy i gotować aż cała woda zostanie wchłonięta.
- Wyłączyć ogień całkowicie i pozwolić kuskusowi uprażyć się w cieple przez kolejne 5 minut. Całkowicie wystudzić przed dodaniem sałaty .
- Doprowadzić garnek wody do wrzenia. Przygotować miskę z zimną wodą i z kilkoma kostkami lodu . Gdy woda się zagotuje, dodać różyczki brokułów i mrożonego groszku i gotować przez około 90 sekund. Gdy czas minie , odcedzić warzywa i natychmiast zanurzyć je w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowują one swój piękny kolor. Umieść na sicie, aby dobrze odsączyć. Lekko doprawić solą i pieprzem przed dodaniem do sałatki.Brukselki ugotować w osobnym rondelku
- Cukinię pokroić w plastry , skropić oliwą , przyprawić pieprzem i solą i ugrilować z obu stron an rumiano .Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki .
- W misce połączyć wszystkie składniki sałatki i polać dressingiem .
- Podawać według uznania . U mnie z rybą