Zapiekane ziemniaki z nadzieniem grzybowym. Nie jest to za specjalnie danie dla tych, co obsesyjnie dbają o linię. Niemniej walić to …Czasem nie ma być zdrowo, ma być smacznie i można, BA!!! nawet trzeba podarować sobie odrobinę luksusu. Jak to pewien mądry pan zawodził w pewnej piosence…czasami człowiek musi, inaczej się udusi…A tego nie chcemy…odkładamy więc na bok wszelkie wyrzuty sumienia i zajadamy się zapiekanymi ziemniakami z nadzieniem z suszonych grzybów i cebuli duszonej na maśle z dodatkiem czosnku. Jak grzeszyć to po całości i zanim zaczniemy jeść nie bać się i posypać parmezanem. Wyrzuty sumienie odłóżcie na kolejny dzień. Ooo możecie posypać danie zielenina. Nawalcie sporą ilość poszatkowanej naci pietruszki…będzie zdrowiej ( a przynajmniej będzie tak wyglądać 😉 )
Zapiekane ziemniaki z nadzieniem grzybowym
Ingredients
Na nadzienie
- 100 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej we wrzątku
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 średniej wilkości cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
Na ziemniaki
- 4-6 ziemniaków w zależności od ich wielkości przekrojonych na pół
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
Instructions
Na nadzienie
- Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smazyć kilka minut. Następnie dodać czosnek i namoczone grzyby z wodą. Dusić razem do odparowania płynu i powstania gęstej konsystencji
Na ziemniaki
- Ziemniaki ponakłuwac widelcem lub w kilku miejscach. Następnie za pomocą pędzla kuchennego nasmaowaćj je oliwą a na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowane ziemniaki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec ziemniaki przez 45-50 minut aż skórka będzie lekko chrupiąca a środek miękki.
- Wyjąć ziemniaki z piekarnika i lekko przestudzić aby móc je przekroić i wyjąć środek. Po przekrojeniu usunąć delikatnie środek łyżką, tak aby zostawić około 6-9 mm warstwę boczną, aby ziemniak pozostał w formie łódeczki.
- Wczesniej przygotowanym nadzieniem grzybowym uzupełnić ziemniaczane łódeczki. Wstawić ziemniaczki ponownie do piekarnika i piec je przez 10 min.
- Tak przygotowane ziemniaki posypać przed podaniem parmezanem i natką pietruszki



