Szukaj
Close this search box.

Zakręcone bułeczki drożdżowe z pesto i fetą

Zakręcone bułeczki drożdżowe z pesto i fetą

Składniki
  

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 1/2 szklanki mleka ok 125 ml
  • 2 duże żółtka
  • 35 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 mały słoiczek pesto około 180 g
  • Ser feta ok 200 gram
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania bułeczek przed samym pieczeniem
  • Ziarna słonecznika

Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski i wymieszać z suchymi drożdżami . Jeżeli używamy świeżych drożdży trzeba zrobić rozczyn . Dodać resztę składników .Wyrobić. Pod koniec wyrabiania  dodać olej. Ciasto powinno po wyrobieniu być  miękkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce . Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na około 90 min . Czekamy aż ciasto podwoi objętość
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować pesto. Posypać pokruszonym serem feta .  1/3 ciasta od lewego brzegu składamy do środka . Potem 1/3 od prawego brzegu składamy do środka tym samym uzyskując trzy warstwy . Przewałkować . Pokroić na pasy ok 2 cm . Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta. ( Poniżej wklejam link do źródła inspiracji .Tam znajdziecie wskazówkę w postaci zdjęcia jak formować ślimaczki )
  • Ślimaczki przełożyć na płaską blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 40 minut).
  • Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika  . Piec w temperaturze 190º przez około 20 – 23 minuty, do złotego koloru.
  • Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (’dough’), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube