Mąkę przesiać do miski i wymieszać z suchymi drożdżami . Jeżeli używamy świeżych drożdży trzeba zrobić rozczyn . Dodać resztę składników .Wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno po wyrobieniu być miękkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce . Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na około 90 min . Czekamy aż ciasto podwoi objętość
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować pesto. Posypać pokruszonym serem feta . 1/3 ciasta od lewego brzegu składamy do środka . Potem 1/3 od prawego brzegu składamy do środka tym samym uzyskując trzy warstwy . Przewałkować . Pokroić na pasy ok 2 cm . Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta. ( Poniżej wklejam link do źródła inspiracji .Tam znajdziecie wskazówkę w postaci zdjęcia jak formować ślimaczki )
Ślimaczki przełożyć na płaską blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 40 minut).
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika . Piec w temperaturze 190º przez około 20 – 23 minuty, do złotego koloru.
Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (’dough’), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.