Wytrwane muffiny z pomidorami i serem feta

Odjechane, niestandardowe śniadanie? Alez proszę bardzo. Babeczki z feta i pomidorami wykończone pasta buraczana i jajkiem marynowanym w burakach.

Wytrwane muffiny z pomidorami i serem feta

Ingredients
  

Na muffiny:

  • 200 g suszonych pomidorów
  • 175 g sera feta
  • 125 g masła
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka

Jajka marynowane w burakach:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 7 ugotowanych buraków

Marynata do jajek:

  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku

Na pastę buraczaną:

  • 4 buraki
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • sól
  • pieprz

Instructions
 

Na muffiny:

  • Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, ser pokruszyć. Masło rozpuścić w rondelku. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, pomidory oraz fetę, wymieszać. W drugiej misce połączyć jaja, mleko oraz rozpuszczone masło. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać metalową łyżką. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Porcje ciasta nałożyć do foremek wypełniając je do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C i piec 20 – 25 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

Marynata do jajek

  • Wszystkie składniki  marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić,  wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę  buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.

Na pastę buraczaną

  • Buraki myjemy i gotujemy  do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube