Odjechane, niestandardowe śniadanie? Alez proszę bardzo. Babeczki z feta i pomidorami wykończone pasta buraczana i jajkiem marynowanym w burakach.
Wytrwane muffiny z pomidorami i serem feta
Składniki
Na muffiny:
- 200 g suszonych pomidorów
- 175 g sera feta
- 125 g masła
- 375 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
Jajka marynowane w burakach:
- 8 ugotowanych jajek
- 7 ugotowanych buraków
Marynata do jajek:
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 ząbki czosnku
Na pastę buraczaną:
- 4 buraki
- 200 g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- garść posiekanych pistacji
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- łyżka listków tymianku
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na muffiny:
- Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, ser pokruszyć. Masło rozpuścić w rondelku. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, pomidory oraz fetę, wymieszać. W drugiej misce połączyć jaja, mleko oraz rozpuszczone masło. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać metalową łyżką. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Porcje ciasta nałożyć do foremek wypełniając je do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C i piec 20 – 25 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Marynata do jajek
- Wszystkie składniki marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić, wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.
Na pastę buraczaną
- Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy