Wytrawne drożdżówki z cukinią i marchewką

Wytrawne drożdżówki z cukinią i marchewką. Tym razem nie na słodko, ale z ulubionym Królisiowym warzywkiem, czyli marchewką. Trochę bajeranckie w wyglądzie, żeby kopara Królisiowi opadła z wrażenia. Fajowe w smaku, bo są z dodatkiem ziół prowansalskich. Można zabrać do pracy i zaszpanowac niebanalnymi bułeczkami. Można przekoric i posmarowac ulubionym serkiem. Można, można ale gwarantuję, że jak macie Królisia to i tak na koniec usłyszycie…no zjadliwe, ale doopy to nie urywa…Nosz qurna…to chyba dobrze? Powinie sie chyba martwić, gdyby urywało

Wytrawne drożdżówki z cukinią i marchewką

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
1 hr 30 mins
Total Time 3 hrs
Course Breakfast
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na ciasto

  • 120 ml letniego mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 450 g mąki chlebowej
  • 5 g soli
  • 1 jajko
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka ziół prowanslaskich

dodatkowo

  • 3 obrane i ugotowane marchewki pożniej pokrojone w cienkie plastry obieraczką
  • 2 cukinie pokrojone w cienkie plastry obieraczką

Instructions
 

Na ciasto

  • Ciepłe mleko połączyć z suchymi drożdżami i odstawić na pięć minut. W dużej misce połączyć mąkę chlebową z solą. Wymieszać. Wlać słodką śmietankę. Wbić jajko. Dodać drożdże z mlekiem. Na koniec dodać zioła prowanslaskie. Wyrobić na gładkie ciasto. ( Ja użyłam maszyny do chleba, program ustawiony na 90 minut. Wyrabianie z podgrzewaniem) Ciasto możecie wyrobic ręcznie lub możecie użyc miksera planetarnego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie.

Na bułeczki

  • Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm na blacie podsypanym mąką.
  • Rozwałkowane ciasto pokroić na pasy. Na każdym pasie ułożyć dwa plastry cukini i plastry marchwi. Zrobić zakładkę z ciasta na wierzchu (proponuję zobaczyć dołączone video, żeby było łatwiej). Zwijać w rulonik. Powinno powstać coś przypominającego różyczkę. Bułeczki "różyczki" układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Przed wstawieniem do piekarnika przesmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.
  • Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC Wyjąć, przestudzić.
Keyword bułeczki drożdżowe, cukinia, drożdżówki, marchewka, śniadanie
inia

mar

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube