Szukaj
Close this search box.

Wytrawna tarta z gruszkami , serem pleśniowym i pistacjami

Wytrawna tarta z gruszkami , serem pleśniowym i pistacjami

Składniki
  

Na ciasto:

  • masło do wysmarowania foremki
  • 250 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 gram zimnego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko
  • kilka łyżek zimnej wody

Na farsz:

  • ziemniaki ugotowane 3
  • cebula czerwona 3
  • gruszki 2
  • śmietana 30 % 100 ml
  • jajka 2
  • mleko 50 ml
  • ser pleśniowy 100 g
  • masło klarowane do smażenia
  • gałka muszkatołowa mielona
  • rozmaryn suszony
  • pieprz biały
  • sól morska
  • garść pistacji

Instrukcje
 

  • Posmarować  masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać  mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić  jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
  • Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować  ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć  ciasto do formy, dociskając  wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
  • Nagrzać  piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec  z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
  • Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodać  biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażyć, doprawić rozmarynem i solą.
  • Na upieczony spód tarty wyłożyć  plastry ugotowanych ziemniaków. Na to wyłożyć  podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
  • Śmietankę połączyć  z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wymieszać i doprawić solą. Powstałą masą zalać  składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch ułożyć  pozostałe kawałki sera pleśniowego i pistacje.  Tartę zapiekać w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia

Na ciasto

  • masło do wysmarowania foremki
  • 250 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 gram zimnego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko
  • kilka łyżek zimnej wody

Posmarować  masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać  mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić  jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować  ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć  ciasto do formy, dociskając  wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia

Nagrzać  piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec  z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.

Farsz

  • ziemniaki ugotowane 3
  • cebula czerwona 3
  • gruszki 2
  • śmietana 30 % 100 ml
  • jajka 2
  • mleko 50 ml
  • ser pleśniowy 100 g
  • masło klarowane do  smażenia
  • gałka muszkatołowa mielona
  • rozmaryn suszony
  • pieprz biały
  • sól morska
  • garść pistacji

Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodać  biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażyć, doprawić rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wyłożyć  plastry ugotowanych ziemniaków. Na to wyłożyć  podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.

Śmietankę połączyć  z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wymieszać i doprawić solą. Powstałą masą zalać  składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch ułożyć  pozostałe kawałki sera pleśniowego i pistacje.  Tartę zapiekać w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia

P1017279.JPG

P1017278.JPG

Zrodlo inspiracji

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/397905/doradca-smaku-vi-zwariowana-tarta-z-gruszkami-i-orzechami-odc.-29.html

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube