Wytrawna tarta z gruszkami , serem pleśniowym i pistacjami
Składniki
Na ciasto:
- masło do wysmarowania foremki
- 250 gram mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 gram zimnego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Na farsz:
- ziemniaki ugotowane 3
- cebula czerwona 3
- gruszki 2
- śmietana 30 % 100 ml
- jajka 2
- mleko 50 ml
- ser pleśniowy 100 g
- masło klarowane do smażenia
- gałka muszkatołowa mielona
- rozmaryn suszony
- pieprz biały
- sól morska
- garść pistacji
Instrukcje
- Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
- Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
- Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodać biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażyć, doprawić rozmarynem i solą.
- Na upieczony spód tarty wyłożyć plastry ugotowanych ziemniaków. Na to wyłożyć podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
- Śmietankę połączyć z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wymieszać i doprawić solą. Powstałą masą zalać składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch ułożyć pozostałe kawałki sera pleśniowego i pistacje. Tartę zapiekać w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia
Na ciasto
- masło do wysmarowania foremki
- 250 gram mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 gram zimnego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
Farsz
- ziemniaki ugotowane 3
- cebula czerwona 3
- gruszki 2
- śmietana 30 % 100 ml
- jajka 2
- mleko 50 ml
- ser pleśniowy 100 g
- masło klarowane do smażenia
- gałka muszkatołowa mielona
- rozmaryn suszony
- pieprz biały
- sól morska
- garść pistacji
Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodać biały pieprz, następnie obrane i pokrojone w cząstki gruszki. Wszystko razem podsmażyć, doprawić rozmarynem i solą.
Na upieczony spód tarty wyłożyć plastry ugotowanych ziemniaków. Na to wyłożyć podsmażoną cebulę i gruszki, a następnie ¾ rozdrobnionego w rękach sera pleśniowego.
Śmietankę połączyć z jajkami, mlekiem i gałką muszkatołową. Wymieszać i doprawić solą. Powstałą masą zalać składniki (zostawiając odrobinę masy). Na wierzch ułożyć pozostałe kawałki sera pleśniowego i pistacje. Tartę zapiekać w 190°C, przez 20 minut. Pozostały sos można dolewać małymi partiami w trakcie pieczenia
Zrodlo inspiracji
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/397905/doradca-smaku-vi-zwariowana-tarta-z-gruszkami-i-orzechami-odc.-29.html