Wołowina z daktylami, ciecierzycą i pasta tagine to aromatyczna propozycja na danie mięsne z nutą pikantnej pasty marokańskiej. Gęsty, bogaty, pełen przypraw gulasz podany z młodymi ziemniakami, awokado i zieloną fasolą soi.
Wołowina z daktylami, ciecierzycą i pasta tagine
Ingredients
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 świeża papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 6 suszonych daktyli
- 4 suszone sliwki
- 200 ml pomidorów z puszki
- 200 gr ciecierzycy z puszki
- 3 łyżki pasy tagine
- 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
Instructions
- Mięso po usunięciu tłuszczu i żył pokroić w większą (ok. 3 ckostkę. Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamo. Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Dodac mięso.
- Wlać wino i bulion, wszystko zagotować.Dorzucić suszone sliwki i daktyle. Nastepnie dodac pomidory oraz sól i pieprz do smaku po czym dodać . Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku ciecierzycę oraz pastę tagine. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciejeszcze ok. 30 minut. Można w razie konieczności dodać powidła śliwkowe do smaku.
Beef with dates, chickpeas, and pasta tagine
- 500 g beef for stew cut into cubes
- 2 tablespoons of oil
- 1 red onion diced
- 3 cloves of garlic crushed
- 4 cloves
- 1 bay leaf
- 1 teaspoon of dried oregano
- 1 teaspoon of cumin
- 1 teaspoon of smoked pepper powder
- 1 fresh chili pepper
- 1/2 teaspoon of ground coriander
- 1/2 teaspoon of ground cinnamon
- 1/2 cup of stock
- 1/4 glass of dry red wine
- 6 dried dates
- 4 dried plums
- 200 ml tomatoes from the can
- 200 grams of canned chickpeas
- 3 tablespoons tagine pasta
- 1/2 teaspoon salt (freshly ground black pepper)
- Place a tablespoon of oil to a large pot with a thick bottom, then add the diced onion. Add another tablespoon of oil and add garlic, cloves, bay leaf and spices (oregano, cumin, paprika, chili, cinnamon). Fry the whole for about 3 minutes, stirring constantly. Add meat and fry till brown.
- Pour the wine and stock, boil everything. Put dried plums and dates. Then add tomatoes and salt and pepper to taste. Cover with lid and simmer at minimum heat about 1 and 1/2 hour until the meat is soft.
- In the end, add the drained chickpeas and the tagine paste. Cook everything (all the time on low heat under covefor about 30 minutes. You can add plum jam to your taste if necessary.