Wołowina w sosie ananasowym.Fajny pomysł na obiad. Ananas fajnie się sprawdza tutaj w połączeniu z mięsem. Lekko kwaskowy i jednocześnie słodki. W towarzystwie aromatycznych przypraw. Całość duszona z mlekiem kokosowym świetnie pasuje do makaronu. Spróbujcie. Naprawdę warto.
Wołowina w sosie ananasowym
Ingredients
Na gulasz
- 500 gr mięsa wołowego na gulasz
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 świeża papryczka chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 ananas bez skóry pokrojony w kostkę
- 400 ml mleka kokoswego
- 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
- dodatkowo płatki parmezanu
Instructions
Na gulasz
- Mięso po usunięciu tłuszczu i żył pokroić w większą (ok. 3 ckostkę. Podsmażyć na patelni. Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, ) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie.W raziekoniecznosci dodać trochę bulionu warzywnego, żeby mięso się nie przypaliło.
- Dodać ananas pokrojony w kostkę i dusić razem ok 15 min.
- Pod koniec dodać mleko kokosowe i dusić razem kolejne 15 min.
- Podawać z makaronem i płatkami parmezanu.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp