Szukaj
Close this search box.

Wiśniowa rolada/Cherry roulade

Wiśniowa rolada.Obłędna rolada z bitą śmietaną i frużeliną wisniowa ( już sama nazwa dla niektórych robi wrążenie bo brzmi na bogato 😉 ) Na Królisiu ( doświadczalnym ) ta nazwa też zrobiła efekt WoW, bo potem łaził i wymawiał co kilka sekund przeciągłym głosem…ciasto z frużeliną…żarłem ciasto z wisniową frużeliną…w pracy: a wiesz co ja jadłem? I tak do znudzenia 😉 Sam biszkopt nasączony likierem limoncello. Może ono tak zamotało Królisiowi w głowie, że potem łaził i bredził od rzeczy. Ciasto szybkie w wykonaniu i efektowne, czego dowodem jest bredzący o frużelinie Króliś.

Czekoladowe drożdżówki

Ingredients
  

Na masę serową:

  • 1/4 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki budyniowego proszku

Na ciasto drożdzowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo

  • kilka sliwek przekrojonych na pół bez pestki
  • frużelina wiśniowa

Instructions
 

Na masę serową

  • Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać

Na ciasto drożdżowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego sera lub śliwek. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.

 

Cherry roulade

 

For the cake

  • 9 eggs yolks and whites separately
  • 270 g of sponge flour
  • 270 g of caster sugar

For cream

  • 300 ml double cream
  • 2 tablespoons icing

Additionally

  • 1/3 glass limoncelo
  • 1 jar cherry compote

For the cake

  1. Put yolks and sugar in a large bowl. Beat until light, the fluffy egg mixture is obtained. Add sifted flour to the egg mixture. Mix gently to combine the ingredients. In a separate bowl, beat the whites rigidly. Add the beaten whites in three turns, mixing each time to combine the ingredients. Line a large tray with parchment paper. Spread the batter evenly and put in the oven preheated to 180 Bake for about 15-20 min. Cool down

For cream

  1. Whip the cream with sugar till fluffy

For a roulade

  1. Soak the top of the roulade with pineapple juice. Spread with whipped cream and morello cherry compote. Roll into a roulade. Put in the fridge for two hours to cool. Sprinkle with icing sugar before serving

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube