Wiśniowa rolada.Obłędna rolada z bitą śmietaną i frużeliną wisniowa ( już sama nazwa dla niektórych robi wrążenie bo brzmi na bogato 😉 ) Na Królisiu ( doświadczalnym ) ta nazwa też zrobiła efekt WoW, bo potem łaził i wymawiał co kilka sekund przeciągłym głosem…ciasto z frużeliną…żarłem ciasto z wisniową frużeliną…w pracy: a wiesz co ja jadłem? I tak do znudzenia 😉 Sam biszkopt nasączony likierem limoncello. Może ono tak zamotało Królisiowi w głowie, że potem łaził i bredził od rzeczy. Ciasto szybkie w wykonaniu i efektowne, czego dowodem jest bredzący o frużelinie Króliś.
Czekoladowe drożdżówki
Ingredients
Na masę serową:
- 1/4 szkl cukru
- 1 żółtko
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki budyniowego proszku
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo
- kilka sliwek przekrojonych na pół bez pestki
- frużelina wiśniowa
Instructions
Na masę serową
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
Na ciasto drożdżowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego sera lub śliwek. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Cherry roulade
For the cake
- 9 eggs yolks and whites separately
- 270 g of sponge flour
- 270 g of caster sugar
For cream
- 300 ml double cream
- 2 tablespoons icing
Additionally
- 1/3 glass limoncelo
- 1 jar cherry compote
For the cake
- Put yolks and sugar in a large bowl. Beat until light, the fluffy egg mixture is obtained. Add sifted flour to the egg mixture. Mix gently to combine the ingredients. In a separate bowl, beat the whites rigidly. Add the beaten whites in three turns, mixing each time to combine the ingredients. Line a large tray with parchment paper. Spread the batter evenly and put in the oven preheated to 180 Bake for about 15-20 min. Cool down
For cream
- Whip the cream with sugar till fluffy
For a roulade
- Soak the top of the roulade with pineapple juice. Spread with whipped cream and morello cherry compote. Roll into a roulade. Put in the fridge for two hours to cool. Sprinkle with icing sugar before serving