Szukaj
Close this search box.

Wilgotne ciasto czekoladowe z musem śliwkowym i karmelizowaną śliwką

Obłędnie czekoladowe ciasto z kwaskowym musem śliwkowym. Karmelizowana śliwka przyjemnie się komponuje z musem. Bardzo przypadło mi do gustu to połączenie czekolady i śliwki.

Wilgotne ciasto czekoladowe z musem śliwkowym i karmelizowaną śliwką

Ingredients
  

Dzień wcześniej zrobić śliwkowy curd

Na śliwkowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gram śliwek

Na czekoladowe ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
  • 1 szklanka cukru

Na śliwkowy krem

  • śmietana 36 % 600 ml
  • cukier puder opcjonalnie
  • 750 ml śliwkowego curd
  • 13 listków żelatyny

Instructions
 

Na śliwkowy curd

  • Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno sliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na czekoladowe ciasto

  • Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
  • Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka.

Na śliwkowy krem

  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Międzyczasie podgrzać śliwkowy curd.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem śliwkowy. Wymieszać i lekko wystudzić. Połączyć z ubita kremówką i wyłożyć na czekoladowe ciasto.
  • U mnie ciasto wykrawane okrągłą foremką i udekorowane karmelizowaną śliwką.

 

P1013796.JPG

P1013791.JPG

P1013808.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube