Obłędnie czekoladowe ciasto z kwaskowym musem śliwkowym. Karmelizowana śliwka przyjemnie się komponuje z musem. Bardzo przypadło mi do gustu to połączenie czekolady i śliwki.
Wilgotne ciasto czekoladowe z musem śliwkowym i karmelizowaną śliwką
Ingredients
Dzień wcześniej zrobić śliwkowy curd
Na śliwkowy curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gram śliwek
Na czekoladowe ciasto
- 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
- 1 szklanka cukru
Na śliwkowy krem
- śmietana 36 % 600 ml
- cukier puder opcjonalnie
- 750 ml śliwkowego curd
- 13 listków żelatyny
Instructions
Na śliwkowy curd
- Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno sliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Na czekoladowe ciasto
- Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka.
Na śliwkowy krem
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Międzyczasie podgrzać śliwkowy curd.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem śliwkowy. Wymieszać i lekko wystudzić. Połączyć z ubita kremówką i wyłożyć na czekoladowe ciasto.
- U mnie ciasto wykrawane okrągłą foremką i udekorowane karmelizowaną śliwką.