Karkówka w sosie z suszonych grzybów. Już dawno nie było dania mięsnego więc czas to zmienić. Karkówka marynowana w sosie sojowym a następnie duszona z cebulą, suszonymi grzybami i brązowymi pieczarkami. Dodana woda z suszonych grzybów stworzyła przyjemna baze sosu. Sos wykończony smietanką . Gęsty, bardzo grzybowy i smaczny. Do tego ziemniaczane purre i ogórki małosolne.
Karkówka w sosie z suszonych grzybów
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 6 plastrów karkówki
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść suszonych grzybów około 25 g dzien wczesniej namoczonych w wodzie
- 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostke
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostke
- 1 listek laurowy i ziele angielskie
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- opcjonalnie: 1/4 szklanki śmietanki
Instrukcje
- Plastry karkówki natrzeć sosem sojowym. Na rozgrzanym oleju zrumienić przyprawione mięso, następnie dodać i zeszklić cebulę, następnie dodać suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Nastepnie dodac pieczarki i dusić razem przez kilka minut
- Następnie dodac wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele i gotować przez około 60 minut. Pod koniec wlać śmietankę i chwilę razem gotować do odparowania nadmiaru płynu
Słowo kluczowe dania mięsne, Królikowe hity, wieprzowina