Wieprzowina marynowana w sosie smokey ancho cherry z sałatką z kolorowej marchwi. Kolorowa sałatka z marchewek fajnie się komponuje z kruchym mięsem i ziemniakami. Aromatyczna marynata jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny.
Wieprzowina marynowana w sosie smokey ancho cherry
Składniki
- Na wieprzowinę
- 500 gramów łopatki wieprzowej
- 3 łyżki smokey ancho cherry sauce
- Dressing
- 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
- Sałatka z kolorowych marchewek
- 3 ugotowane na pół twardo marchewki
- garść świeżej poszatkowanej pietruszki
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
- garść świeżej pietruszki poszatkowanej
- garść pokruszonych orzechów pekan
Instrukcje
- Na wieprzowinę
- W misce umieścić sos i w nim z dwóch stron natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie całość przełożyć do ceramicznego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C.Piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45 min.
- Dressing
- Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
- Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
- Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszać
- Sałatka z kolorowych marchewek
- Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszkę, dressing i orzechy
- Pokrojone na plastry mięso podawać z sałatką z marchewki ziemniakami.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp