Nie tylko obłędnie wygląda, ale równie obłędnie smakuje. Bardzo kremowy sernik, pieczony w kąpieli wodnej, na czekoladowych herbatnikach. Idealna propozycja na walentynkowy wieczór z kimś nam bliskim.
Walentynkowy sernik
Składniki
- Składniki na spód:
- 70 g masła roztopionego
- 280 g czekoladowych herbatników pokruszonych
- Składniki na masę serową:
- 1200 g serka kremowego typu philadelphia
- 450 ml kwaśniej śmietany
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 5 łyżek budyniu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 4 duże jajka
- czerwony barwnik ok 30 ml
Instrukcje
- Na spód:
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
- Na masę serową:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
- Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
- Sernik piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
- Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Dowolnie udekorować. U mnie ferrero rocher