Zbliżają się Walentynki. Ja do nich mam stosunek zupełnie obojętny, bo miłość to nie jest tylko ten jeden dzień na pokaz. Ja wyrażam często swoje uczucia w gotowanych potrawach czy przygotowywanych deserach. Jeśli chcecie uwidocznić swoją miłość na talerzu to ten deser świetnie się do tego nadaje.
Walentynkowe serca z białej czekolady
Składniki
Na około 6 foremek. Każda o pojemności ok. 150 ml
- 300 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 100 ml serka mascarpone
- 1 galaretka truskawkowa
- Świeże truskawki
Instrukcje
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Gorącą czekoladę wylać do każdej foremki i starać się rozprowadzić równomiernie po brzegach , Wstawić do lodówki do stężenia
Truskawkowy mus z dodatkiem białej czekolady :
- Mus zrobić roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodając do niej identyczną ilość śmietanki kremówki .Na końcu wymieszać go z serkiem mascarpone . Galaretkę rozpuścić w połowie wody z opakowania . Tężejącą zmiksować z przygotowaną wcześniej masą
- Wyciągnąć z lodówki foremki wysmarowane stężałą czekoladą . Do każdej foremki włożyć jedną truskawkę . Zalać musem . Wstawić ponownie do stężenia