Tuńczyk z surówką z czerwonej kapusty. Danie łatwe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe. Jego dodatkowym atutem jest kolorystyka na talerzu. Chrupiącą surówka w towarzystwie ryby i kremowego puree ze słodkich ziemniaków. Czego chcieć więcej?
Tuńczyk z surówką z czerwonej kapusty
Składniki
Na surówkę
- 1/4 poszatkowanej główki czerwonej kapusty
- 1/2 pora drobno pokrojonego
- 2 jabłka obrane i pokrojone w słupki
- 1 marchew starta na tarce
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- 4 łyżki majonezu
- musztarda
Na tuńczyka
- 2 filety z tuńczyka po 100 g każdy
- sól morska świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju
Instrukcje
Na surówkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać majonez i opcjonalnie musztardę. Wymieszać.
Na tuńczyka
- Filety z tuńczyka doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować z obu stron olejem. Smażyć przez 3 – 5 minut.
- U mnie tuńczyk podany z puree ze słodkiego ziemniaka. Wy możecie podać według własnego uznania.
Tuna with red cabbage salad
For salad
- 1/4 shredded head of red cabbage
- 1/2 leek finely chopped
- 2 apples peeled and cut into bars
- 1 carrot grated
- salt
- pepper
- sugar to taste
- 4 tablespoons of mayonnaise
- mustard
For tuna
- 2 tuna fillets 100 g each
- sea salt, freshly ground black pepper
- 2 tablespoons olive oil for frying or oil
For salad
- Place all ingredients in a bowl. Season to taste with salt, pepper and sugar. Add mayonnaise and optional mustard. Mix.
For tuna
- Season the tuna fillets with sea salt and freshly ground pepper. Cover with oil on both sides. Fry for 3-5 minutes.
- Serve tuna with red cabbage salad.
- I also served with sweet potato puree.