Szukaj
Close this search box.

Tarta z serowym nadzieniem i truskawkami

Czasem jak mnie najdzie ochota na coś słodkiego robię  taką  szybką tartę z nadzieniem serowym i obłędną ilością truskawek. Tarta nie jest skomplikowana do zrobienia i efektownie się prezentuje.

Tarta z serowym nadzieniem i truskawkami

Ingredients
  

Składniki na kruchy spód:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Na nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo

  • Truskawki 500 gram
  • Mini bezy do pokruszenia na ciasto

Instructions
 

Na kruchy spód:

  • Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
  • Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć równomiernie dno formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne Wyjąć, całkowicie wystudzić (ciasto można upiec dzień wcześniej).

Na nadzienie serowe:

  • Ser i masło ogrzać w temperaturze pokojowej, zmiksować. Dodać cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min. Udekorować truskawkami i bezą

 

P1018214.JPG

P1018223.JPG

P1018237.JPG

P1018233.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube