Czasem jak mnie najdzie ochota na coś słodkiego robię taką szybką tartę z nadzieniem serowym i obłędną ilością truskawek. Tarta nie jest skomplikowana do zrobienia i efektownie się prezentuje.
Tarta z serowym nadzieniem i truskawkami
Ingredients
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
Na nadzienie serowe:
- 500 g twarogu sernikowego
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo
- Truskawki 500 gram
- Mini bezy do pokruszenia na ciasto
Instructions
Na kruchy spód:
- Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
- Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć równomiernie dno formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne Wyjąć, całkowicie wystudzić (ciasto można upiec dzień wcześniej).
Na nadzienie serowe:
- Ser i masło ogrzać w temperaturze pokojowej, zmiksować. Dodać cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min. Udekorować truskawkami i bezą