Tarta z lemon curd
Ingredients
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
Na Lemon curd
- 200 gram masła
- 400 gram drobnego cukru
- 10 żółtek
- 8 dużych cytryn
Na bezę
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Instructions
Na kruchy spód:
- Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
- Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć równomiernie dno formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta . Wyjąć, całkowicie wystudzić (ciasto można upiec dzień wcześniej).
Na Lemon curd
- Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
- W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.Ciepły lemon curd wyłożyć na kruche ciast
Na bezę
- Białka ubić na sztywno mikserem. Partiami dodawać cukier – po 1 łyżce, stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię, wymieszać szpatułką.
- Bezę wyłożyć na cytrynowy krem
- Włożyć do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Gotowa beza powinna być krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Wystudzić.
- Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.