Szukaj
Close this search box.

Tarta z lemon curd

Tarta z lemon curd

Składniki
  

Składniki na kruchy spód:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Na Lemon curd

  • 200 gram masła
  • 400 gram drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Na bezę

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Instrukcje
 

Na kruchy spód:

  • Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść (Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
  • Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować. Ciastem  wyłożyć równomiernie dno formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta . Wyjąć, całkowicie wystudzić (ciasto można upiec dzień wcześniej).

Na Lemon curd

  • Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence  i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.Ciepły lemon curd wyłożyć na kruche ciast

Na bezę

  • Białka ubić na sztywno mikserem. Partiami dodawać cukier – po 1 łyżce, stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię, wymieszać szpatułką.
  • Bezę wyłożyć na cytrynowy krem
  • Włożyć do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Gotowa beza powinna być krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Wystudzić.
  • Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.

 

P1017929.JPG

P1017927.JPG

P1018006.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube