Tarta z karczochami. Na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu. Nadzienie śmietankowe z parmezanem i karczochami. Bardzo prosta do przygotowania. Może być podawana jako danie główne lub jako przekąska.
Tarta z karczochami
Ingredients
Na ciasto
- masło do wysmarowania foremki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 50 g tartego parmezanu
- jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Na nadzienie
- 4 jajka
- 1/3 szklanki (80 mśmietanki kremowej 30%
- tarty parmezan
- 1 łyżka listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 puszka karczochów odsączonych z soku i małe cukinie
Instructions
Na ciasto
- Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm. Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
- Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę .Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
Na nadzienie
- Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser parmezan.
- Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć mini cukinie przekrojone na pół i karczochy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp