Tarta z groszkiem cukrowym , boczkiem i czarnymi oliwkami
Składniki
Na ciasto:
- masło do wysmarowania foremki
- 250 gram mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 gram zimnego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- jajko
- kilka łyżek zimnej wody
Na nadzienie:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki 80 ml śmietanki kremowej 30%
- tarty parmezan
- 100 gram sera feta
- 1 łyżka listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- kalafior zielony kilka kwiatów
- zielony groszek cukrowy
- czarne oliwki
Instrukcje
Na ciasto:
- Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
- Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.
Na nadzienie:
- Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę, starty na tarce ser parmezan i częśc fety oraz tymianek.
- Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć podgotowany kalafior i zielony cukrowy grozek. Dorzucić czarne oliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Po wyciągnięciu posypać resztą pokruszonej fety