W oryginalnym przepisie był krem waniliowy. Ale, że ja jestem fanką bardziej wyrazistych smaków, u mnie krem lekko cytrynowy. Do tego moje ulubione owoce, kruchy spód i można oddać się rozpuście.
Szybki, efektowny deser. Idealny dla tych, co nie mają czasu na siedzenie w kuchni a mają ochotę na coś słodkiego.
Tarta z czereśniami
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Krem śmietankowo – cytrynowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- ś3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z cytryny
Dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Instrukcje
Na kruche ciasto:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.
Krem śmietankowo – cytrynowy:
- Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
- Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.
Dodatkowo:
- Wystudzony kruchy spód tarty posmarować dżemem wiśniowym. Wyłożyć krem . Schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu na wierzch wyłożyć czereśnie, udekorować i podawać.