Szukaj
Close this search box.

Tarta z cukinią, karczochami i brokułami

Tarta z cukinią, karczochami i brokułami

Składniki
  

Na ciasto

  • masło do wysmarowania foremki
  • 250 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 gram zimnego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko
  • kilka łyżek zimnej wody

Na nadzienie

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki 80 ml śmietanki kremowej 30%
  • tarty parmezan
  • 100 gram sera feta
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 cukinia
  • kilka długich brokułów
  • karczochy z puszki odsączone z soku

Instrukcje
 

Na ciasto:

  • Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm.Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
  • Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
  • Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę.Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.

Na nadzienie:

  • Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę, starty na tarce ser parmezan i częśc fety oraz tymianek.
  • Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć cukinię pokrojoną w plasterki , podgotowane brokuły i karczochy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Po wyciągnięciu posypać resztą pokruszonej fety

 

P1018528.JPG

P1018538.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube