Tajwańska zupa wołowa z pak choy
Ingredients
- 900 gr golonki wołowej
- 6 łodyg szczypioru przekrojonego na pół
- 8 plasterków świeżego imbiru
- 6 gwiazdek anyżu
- 120 ml oleju
- 6 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryczki chilli przekrojone wzdluz
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 kryształek cukru
- 3 łyzki pasty spicy bean paste or regular bean paste
- 120 ml ciemnego sosu sojowego
- 120 ml wina ryżowego
- 120 ml jasnego sosu sojowego
- 2 srednie pomidory pokrojone w ćwiartki
- woda
- 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 5 liści laurowych
- 50 gr bak choy
- 250 gr makaronu udon
Instructions
- W garnku umieścic 5 1/2 l wody. Dodac mięso, 3 łodygi szczypioru, 5 kawałkow imbiru, 3 gwiazdki anyżu. Przykryć, doprowadzic do wrzenia i gotowac ok 5 minut. Wyjąć mięso, przepłukac w zimnej wodzie i pokroic na grubsze kawałki. Zostawic bulion na póżniej
- W woku albo na dużej patelni, na średnim ogniu umieścic olej i dodac pozostały szczypior, 3 kawałki imbiru, czosnku, papryczki chilli, anyzu, cebuli, cukru i pasty z fasoli. Smazyc do momentu zeszklenia cebuli . Dodac mięso. Nastepnie wlać ciemny sos sojowy. Wymieszac . Dodac wino ryżowe. Nastepnie dodac jasny sos sojowy i pomidory.
- Do garnka z wywarem, który został , dorzucic mięso z pieczonymi na patelni warzywami i sosami sojowymi. Dodac w razie koniecznosci wode zeby przykryc mieso. Przykryc przykrywka i gotowac na malym ogniu przez ok 2 godz zeby wolowina byla miekka . Wyjac liscie laurowe przed podaniem
- Makaron ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu. Odcedzic makaron i wtej samej wodzie przez 3 minuty ugotowac bak choy.
- Zupe podawac z makaronem i bak choy
- Na dole link do oryginalnego przepisu i filmiku jak ugotowac zupę
Taiwanese beef noodle soup with pak choy
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 15 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- Taiwanese beef noodle soup with pak choy
- 900 gr of beef shank
- 6 stems of chives cut in half
- 8 slices of fresh ginger
- 6 anise stars
- 120 ml of oil
- 6 cloves of garlic
- 2 red chili peppers cut along
- 1 onion cut into slices
- 1 sugar crystals
- 3 tbsp paste spicy bean paste, or regular bean paste
- 120 ml of dark soy sauce
- 120 ml rice wine
- 120 ml of light soy sauce
- 2 medium tomatoes cut into quarters
- water
- 1 teaspoon of white ground pepper
- 1 teaspoon of salt
- 5 bay leaves
- 50 gr bak choy
- 250 gr of udon noodles
Instructions
- Place 5 1/2 l of water in a pot. Add meat, 3 stems of chives, 5 pieces of ginger, 3 stars of anise. Cover, bring to a boil and cook for 5 minutes. Remove meat, rinse in a cold water and cut into thicker pieces. Put broth aside.
- In a wok or in a large pan, place oil over medium heat and add the remaining diced chives, 3 pieces of ginger, garlic, chilli pepper, anise, onion, sugar and bean paste. Fry until the onions are glazed. Add meat. Then pour a dark soy sauce. Mix. Add rice wine. Then add a light soy sauce and tomatoes.
- Add meat to the beef broth with fried vegetables and soy sauces. Add water if necessary to cover the meat. Cover with the lid and cook on a low heat for about 2 hours so that the beef is soft. Remove the bay leaves before serving.
- Cook the noodles according to the instructions on the pacging. Drain the noodles and boil pak choy in the water for 3 minutes.
- Serve soup with undu noodles and pak choy
Keyword beef