Szukaj
Close this search box.

Tagliatelle z pistacjowym pesto/Tagliatelle with pistachio pesto

Tagliatelle z pistacjowym pesto. Ja uwielbiam kluchy pod każdą postacią. Tu mamy zielony makaron z dodatkiem domowej roboty pistacjowego pesto. Jest smacznie i danie nie jest skomplikowane w wykonaniu. Makaron podany z piersią kurczaka.

Tagliatelle z pistacjowym pesto

Składniki
  

Pistacjowe pesto

  • 25 g liści bazylii
  • 25 g świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g obranych pistacji
  • 20 g tartego parmezanu
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na makaron

  • 100 gramów ugotowanego według instrukcji na opakowaniu makaronu tagliatelle
  • 100 gramów ugotowanego zielonego groszku
  • 3 łyżki pistacjowego pesto
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • 3 łyżki płatków parmezanu
  • kruszone pistacje opcjonalnie

Instrukcje
 

Pistacjowe pesto

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na makaron

  • Ugotowany makaron wymieszać z pesto i śmietanka. Posypać parmezanem i groszkiem. Podawac z piersią z kurczaka

 

Tagliatelle with pistachio pesto

 

Pistachio pesto

  • 25 g of basil leaves roughly chopped
  • 25 g of fresh parsley roughly chopped
  • 2 cloves of garlic
  • 70 g of peeled pistachios
  • 20 grams of grated parmesan cheese
  • 100 ml extra virgin olive oil
  • sea salt and freshly ground black pepper to taste

For the chicken breast:

  • 2 chicken breasts
  • Salt and pepper
  • ½ teaspoon Hot paprika
  • 1 teaspoon Paprika
  • 1 teaspoon dried rosemary
  • 1 tbsp oil
  • 2 tbsp light soy sauce

For pasta

  • 100 grams cooked tagliatelle (according to the instructions on the package)
  • 100 grams of boiled green peas
  • 3 tablespoons of pistachio pesto
  • 50 ml of single cream
  • 3 tablespoons of parmesan shavings
  • crushed pistachios optional

Pistachio pesto

  1. Put all the ingredients in the blender and mix

For the chicken breast:

  1. Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
  2. Heat the oven to 180 ° In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway

For pasta

  1. Boiled, hot pasta mix with pesto. Add cream and a portion of peas. Serve with chicken breast. Sprinkle with peas, parmesan cheese, and crushed pistachios

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube