Tagliatelle z pistacjowym pesto. Ja uwielbiam kluchy pod każdą postacią. Tu mamy zielony makaron z dodatkiem domowej roboty pistacjowego pesto. Jest smacznie i danie nie jest skomplikowane w wykonaniu. Makaron podany z piersią kurczaka.
Tagliatelle z pistacjowym pesto
Składniki
Pistacjowe pesto
- 25 g liści bazylii
- 25 g świeżej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g obranych pistacji
- 20 g tartego parmezanu
- 100 ml oliwy extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na makaron
- 100 gramów ugotowanego według instrukcji na opakowaniu makaronu tagliatelle
- 100 gramów ugotowanego zielonego groszku
- 3 łyżki pistacjowego pesto
- 50 ml śmietanki do sosów
- 3 łyżki płatków parmezanu
- kruszone pistacje opcjonalnie
Instrukcje
Pistacjowe pesto
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na makaron
- Ugotowany makaron wymieszać z pesto i śmietanka. Posypać parmezanem i groszkiem. Podawac z piersią z kurczaka
Tagliatelle with pistachio pesto
Pistachio pesto
- 25 g of basil leaves roughly chopped
- 25 g of fresh parsley roughly chopped
- 2 cloves of garlic
- 70 g of peeled pistachios
- 20 grams of grated parmesan cheese
- 100 ml extra virgin olive oil
- sea salt and freshly ground black pepper to taste
For the chicken breast:
- 2 chicken breasts
- Salt and pepper
- ½ teaspoon Hot paprika
- 1 teaspoon Paprika
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 tbsp oil
- 2 tbsp light soy sauce
For pasta
- 100 grams cooked tagliatelle (according to the instructions on the package)
- 100 grams of boiled green peas
- 3 tablespoons of pistachio pesto
- 50 ml of single cream
- 3 tablespoons of parmesan shavings
- crushed pistachios optional
Pistachio pesto
- Put all the ingredients in the blender and mix
For the chicken breast:
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway
For pasta
- Boiled, hot pasta mix with pesto. Add cream and a portion of peas. Serve with chicken breast. Sprinkle with peas, parmesan cheese, and crushed pistachios