Szpinakowe pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem
Ingredients
Składniki na 15 pierogów:
Na ciasto pierogowe
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Jajko 1 sztuka
- Szpinak 300 gram
Na farsz do pierogów
- Ugotowana czerwona soczewica 80 gram
- Boczek wędzony 100 gram
- Cebula
- Olej słonecznikowy
- Sól morska
- Majeranek
- Pieprz czarny mielony
Na pieczone warzywa
- Koper włoski
- Pomidorki koktajlowe ok 10 sztuk
- Małe pieczarki 100 gram
- Długie brokuły
- Papryka 2 sztuki
- Soczewica puszka ok 150 gram
- Marchew 2 sztuki
- Kukurydza kolba 2 sztuki
- Bób z puszki ok 100 gram
Instructions
Pierogi
- Szpinak płuczemy i smażymy na małej ilości oleju aż odparuje woda . Przestudzony blendujemy na gładką masę .
- Do mąki dodajemy jajko, zblendowany szpinak, trochę oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.
- Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu) i smażymy do zrumienienia .Osobno smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, cebulkę oraz czarny mielony pieprz i sól .
- Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia. Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka). Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.
Pieczone warzywa
- Marchew obieramy . W garnku z wodą gotujemy marchew , długie brokuły , kukurydzę o miękkości . Odcedzamy .Kukurydzę kroimy w plastry . Na blachę wykładamy odcedzone warzywa .Dokładamy pomidorki , pokrojony w plastry koper włoski , małe pieczarki soczewicę , paprykę pokrojoną w plastry i bób . Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C do miękkości
- Pierogi podajemy z pieczonymi warzywami