Szparagi z truskawkami i krewetkami to propozycja na ekspresowy posiłek. Jest nie tylko szybko ale też smacznie i kolorowo na talerzu. Chrupiące szparagi, słodkawe, soczyste truskawki, kozi i krewetki. Wszystko polane miodowym dressingiem. Polecam.
Szparagi z truskawkami i krewetkami
Składniki
Na szparagi
- 1 pęczek zielonych szparagów
Na krewetki
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli posiekana
Na dressing miodowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- Garść mixu sałat
- Ok. 10 dużych truskawek
- kozi ser pokruszony opcjonalnie
- pokruszone pistacje
Instrukcje
Na szparagi
- Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Szparagi gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Gotować ok. 10 min,
Na krewetki
- Mrożone krewetki rozmrozić w letniej wodzie. (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę. Naciąć wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Oczyszczone wystarczy tylko opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni podgrzać masło, wrzucić czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z obu stron.
Na dressing miodowy
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Delikatnie skropić dressingiem sałatkę.
Podanie
- Szparagi podawać z krewetkami, polane tłuszczem ze smażenia oliwek. Dodać liście sałaty, truskawki, kozi ser i skropić miodowym dressingiem. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp