Szukaj
Close this search box.

Szparagi z truskawkami i krewetkami/Asparagus with strawberries and prawns

Szparagi z truskawkami i krewetkami to propozycja na ekspresowy posiłek. Jest nie tylko szybko ale też smacznie i kolorowo na talerzu. Chrupiące szparagi, słodkawe, soczyste truskawki, kozi  i krewetki.  Wszystko polane miodowym dressingiem. Polecam.

Szparagi z truskawkami i krewetkami

Składniki
  

Na szparagi

  • 1 pęczek zielonych szparagów

Na krewetki

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli posiekana

Na dressing miodowy

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • Garść mixu sałat
  • Ok. 10 dużych truskawek
  • kozi ser pokruszony opcjonalnie
  • pokruszone pistacje

Instrukcje
 

Na szparagi

  • Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła. Szparagi gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Gotować ok. 10 min,

Na krewetki

  • Mrożone krewetki rozmrozić w letniej wodzie. (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę. Naciąć wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Oczyszczone wystarczy tylko opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni podgrzać masło, wrzucić czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z obu stron.

Na dressing miodowy

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Delikatnie skropić dressingiem sałatkę.

Podanie

  • Szparagi podawać z krewetkami, polane tłuszczem ze smażenia oliwek. Dodać liście sałaty, truskawki, kozi ser i skropić miodowym dressingiem. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube