Szkocka zupa cullen skink ( z wędzoną rybą plamiak ). Przyznam, ze rzadko jadam zupy w których głównym bohaterem jest ryba. Zupa bardzo łatwa w wykonaniu. Dodatkowym jej atutem jest fakt, że przygotowuję się ja naprawdę szybko. W krótkim czasie mamy naprawdę smaczną, aromatyczna zupę z dodatkiem wędzonej ryby.
Szkocka zupa cullen skink
Składniki
Na zupę
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 8 małych ziemniaków
- 300 ml bulionu
- 250 g wędzonej ryby plamiak
- 250 ml mleka pełnotłustego
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka
Instrukcje
Na zupę
- Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Nie pozwolić, żeby cebula zbrązowiałą podczas duszenia. Dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki, bulin i doprowadzić do wrzenia. Gotwac około 15 minut.
- Międzyczasie w innym rondelku zalać ryb mlekiem i gotować około 5 minut.Wyjąć z mleka i odstawić do ostygnięcia. Jak ryba będzie wystudzona, podzielić na mniejsze kawałki.
- Dodac mleko i kawałki ryby do garnka w którym gotowała sie cebula i ziemniaki.Gotowac razem kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypac pietruszką.
Cullen skink soup
Cullen skink
- 1 tablespoon of butter
- 1 medium onion
- 8 small potatoes washed (unpeeled and cut into halves)
- 300 ml of broth
- 250 g of smoked haddock
- 250 ml full-fat milk
- salt and pepper to taste
- fresh parsley
Cullen skink
- Melt butter in a saucepan over medium heat, then add onion and saute for 5 min .
- Add potatoes, broth and bring to boil. Simmer for 10-15 minutes.
- Meanwhile in another pan, cover the haddock with the milk and cook gently for about five minutes until just tender. Remove from the milk and, when cool enough to touch, flake gently into large pieces, removing bones.
- Add milk and flaked fish to saucepan containing potatoes and other ingredients and cook for a further 5 minutes. Season with salt and pepper and sprinkle with chopped parsley.