Szarpany chlebowiec. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam. Gdzieś…kiedyś widziałam w sklepie i zastanawiałam się co to jest i „sczym” to się je. Później jakoś, ktoś wrzucał zdjęcie już gotowej potrawy i wyglądało to całkiem znośnie. Do zrobienia przekonał mnie fakt, że Króliś (doświadczalny) to zeżre a ja będe mogła mu wmówić, że to wieprzowina i będę się przyglądać jak mu mina rzednie. Króliś zjadł ale nie doszukał się smaku wieprzowiny a ryby…No cóż. Ważne, że zjadł bez grymaszenia i nawet stwierdził, że mam to coś zapakować do kanapki do pracy. Eksperyment się powiódł, Można następnym razem kombinować i pobawić się w zrobienie gulaszu. Może tym razem Królik wyczuje łosia. (W sumie wystraczy spojrzeć w lusterko)
Szarpany chlebowiec
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 2 puszki owocu chlebowca odsączone z płynu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyzki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Rozłożyć zamarynowanego chlebowca na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
- Podawać według uznania, ja podałam z ziemniaczanym puree i pieczarkami.
Słowo kluczowe chlebowiec, danie obiadowe, danie wegetariańskie