Szakszuka z tuńczykiem. Ja już nie raz pisałam, ze szakszuka to moje ulubione danie śniadaniowe. Uwielbiam to połączenie duszonej papryki, pomidorów i przypraw. W tym duszone jajka. Tym razem szakszuka z tuńczykiem. Pyszne, pożywne śniadanie.
Szakszuka z tuńczykiem
Składniki
- ⦁ 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- ⦁ 3 posiekane ząbki czosnku
- ⦁ biała cebula
- ⦁ świeży zielony groszek 200 gram
- ⦁ Pomidory w puszce ok 400 gram
- ⦁ Tuńczyk puszka 200 gram
- ⦁ pęczek kolendry
- ⦁ garść posiekanego szczypioru
- ⦁ pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- ⦁ pomidory suszone kilka sztuk
- ⦁ 2 łyżeczki kminku
- ⦁ łyżeczka papryki wędzonej
- ⦁ gałka muszkatałowa
- ⦁ kurkuma
- ⦁ olej
- ⦁ pieprz
- ⦁ sól
- ⦁ 5 jaj
Instrukcje
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać paprykę pokrojoną w plastry. Dusić na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać pomidory w puszce , zielony groszek , kminek, delikatnie wszystko wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i suszone pomidory . Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję.Pod koniec dodać tuńczyka. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem
Shakshouka with tuna
⦁ 2 red peppers diced
⦁ 3 chopped cloves of garlic
⦁ white onion
⦁ fresh green peas 200 grams
⦁ Canned tomatoes 400 grams
⦁ Tuna can 200 grams
⦁ bunch of coriander finely chopped
⦁ a handful of chopped chives
⦁ 8 cherry tomatoes
⦁6 dried tomatoes
⦁ 1 teaspoon of cumin
⦁ teaspoon of smoked pepper
⦁ nutmeg
⦁ turmeric
⦁ oil
⦁ pepper
⦁ salt
Heat a deep frying pan on medium. Slowly warm olive oil in the pan. Add chopped onion, sauté for a few minutes until the onion begins to soften. Add garlic and continue to sauté till mixture is fragrant.
Add the diced bell pepper, sauté for 5-7 minutes over medium until softened.
Add canned and fresh tomatoes to pan, stir until blended. Add spices , stir and simmer over medium heat for 5-7 minutes until it starts to reduce. Add dried tomatoes
Crack the eggs, one at a time, directly over the tomato mixture, making sure to space them evenly over the sauce.
Cover the pan. Allow mixture to simmer for 10-15 minutes, or until the eggs are cooked and the sauce has slightly reduced. Before serving add fresh green peace and tuna chunks.