Szukaj
Close this search box.

Szakszuka z owocami morza

Szakszuka z owocami morza. Danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności, robi się je dość szybko. Efektowanie wygląda na patelni i naprawdę dobrze smakuje. Szakszukę można robić w rozmaitych kombinacjach, ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Ja pierwszy raz jadłam kilka lat temu i od tego czasu robie często w róznych wariacjach. Królis też lubi bo jest sporo warzyw i kolorowo na talerzu. Na dole link do filmu jak przygotować szakszukę

Szakszuka z owocami morza

Ingredients
  

  • 1/2 pora
  • 7 winnych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 5 jaj
  • 250 g gotowane małże
  • 600 g pomidorów w puszcze
  • 1 łyżka pasty tagine niekoniecznie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz, czerwona papryka wędzona, kmin rzymski mielony, gałka muszkatołowa majeranek
  • olej
  • 1/2 szklanki mrozonego groszku

Instructions
 

  • Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Posolić, dodać czosnek i dusić przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Dodać przyprawy i dusić razem kilka minut. Następnie dodać pomidory z puszki. Przemieszać z papryką i dodać winne pomidorki. Dusić do miękkości papryki. W razie koniecznoście dodać więcej przypraw i wędzoną paprykę w proszku. Wrzucić mrożony gorszek i dusic razem z warzywami, kolejne kilka minut. Dodać gotowane mięso małży. Jeśli nie macie, możecie zastąpić dowolnymi owocami morza. Dodać pastę tagine. Możecie ją sobie odpuścić, ja po prostu bardzo ja lubię w tym daniu, ale nie bedzie tragedii, jak ją pominiecie. W warzywach robić wgłębienia i w każdez nich wbić po jednym jajku. Jajka dusić w pomidorach do momentu ścięcia jajek.

W bonusie filmik jak przygotowaś szakszukę https://www.youtube.com/watch?v=6Iwg-nsB3rM&t=2s

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube