Szakszuka to ostatnimi czasy moja ulubiona propozycja śniadaniowa. Uwielbiam z różnymi dodatkami i lubię bawić się komponowaniem nowych wariacji. Tym razem z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy chorizo.
Szakszuka z chorizo
Ingredients
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- biała cebula
- kukurydza puszka 200 gram
- Pomidory w puszce ok 400 gram
- Chorizo 200 gram
- pęczek kolendry
- garść posiekanego szczypioru
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- pomidory suszone kilka sztuk
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka papryki wędzonej
- olej
- pieprz
- sól
- 5 jaj
Instructions
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać chorizo pokrojone w plasterki . Jak chorizo ładnie się zrumieni dodać pomidory w puszce , kukurydze, kminek, papryki, oliwki i delikatnie wszystko wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i suszone pomidory . Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem