Szakszuka z chorizo

Szakszuka to ostatnimi czasy moja ulubiona propozycja śniadaniowa. Uwielbiam z różnymi dodatkami i lubię bawić się komponowaniem nowych wariacji. Tym razem z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy chorizo.

Szakszuka z chorizo

Ingredients
  

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • biała cebula
  • kukurydza puszka 200 gram
  • Pomidory w puszce ok 400 gram
  • Chorizo 200 gram
  • pęczek kolendry
  • garść posiekanego szczypioru
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • pomidory suszone kilka sztuk
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 5 jaj

Instructions
 

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać chorizo pokrojone w plasterki . Jak chorizo ładnie się zrumieni dodać  pomidory w puszce , kukurydze, kminek, papryki, oliwki i delikatnie wszystko wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i suszone pomidory . Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem

 

P1016182.JPG

P1016180.JPG

P1016172.jpg

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube