Szakszuka to jedna z propozycji śniadaniowych , która mi się chyba nigdy nie znudzi.Tym razem z awokado i zielona fasola soi . To o tyle fajne danie, ze można wymyślać cala masę , rożnych kombinacji
Szakszuka z awokado
Ingredients
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- biała cebula
- Pomidory w puszce ok 400 gram
- 25 dag fasoli czerwonej z puszki odsączonej i wypłukanej pod wodą
- 1 awokado
- 200 gram zielonej fasoli soi
- pęczek kolendry
- garść posiekanego szczypioru
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka papryki wędzonej
- olej
- pieprz
- sól
- 5 jaj
Instructions
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać pomidory w puszce ,zielona fasolę, kminek, papryki, i delikatnie wszystko wymieszać, aby nie uszkodzić fasoli.Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Pod koniec smażenia dodać awokado pokrojone w plastry. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem .