Szukaj
Close this search box.

Szakszuka czyli jajka gotowane w pomidorach z czerwoną fasolą i oliwkami

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan … no i mamy wielki bałagan, ale jaki  kolorowy, pełen aromatu i smaczny.

Szakszuka czyli jajka gotowane w pomidorach z czerwoną fasolą i oliwkami

Ingredients
  

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • biała cebula
  • garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
  • Pomidory w puszce ok 400 gram
  • 25 dag fasoli czerwonej z puszki odsączonej i wypłukanej pod wodą
  • pęczek kolendry
  • garść posiekanego szczypioru
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 5 jaj

Instructions
 

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać pomidory w puszce , fasolę, kminek, papryki, oliwki i delikatnie wszystko wymieszać, aby nie uszkodzić fasoli.Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem .

P9170118.JPG

P9170129.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube