Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan … no i mamy wielki bałagan, ale jaki kolorowy, pełen aromatu i smaczny.
Szakszuka czyli jajka gotowane w pomidorach z czerwoną fasolą i oliwkami
Ingredients
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- biała cebula
- garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
- Pomidory w puszce ok 400 gram
- 25 dag fasoli czerwonej z puszki odsączonej i wypłukanej pod wodą
- pęczek kolendry
- garść posiekanego szczypioru
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka papryki wędzonej
- olej
- pieprz
- sól
- 5 jaj
Instructions
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać pomidory w puszce , fasolę, kminek, papryki, oliwki i delikatnie wszystko wymieszać, aby nie uszkodzić fasoli.Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem .