Konefka poleca: szakszukę curry
Konefka to by sama na to chyba nie wpadła, ale gdzieś jej się przewinęła reklama jakiejś angielskiej sieciówki, gdzie robili coś podobnego. Tam jednak był gotowiec, w postaci sosu curry. Ten sos konefka zrobiła sama.
Do ostrego sosu, dodany szpinak, czarna ciecierzyca i biała fasola. W zagłębienia wbite jajka, tak jak przy tradycyjnej szakszuce. No i tym sposobem mamy relatywnie szybkie danie obiadowe, pełne aromatów i smaków.
Jak potrzebujecie zionąć ogniem, żeby odstraszyć wszystkich w okolicy, wystarczy dodać więcej przypraw i można spokojnie robić za smoka wawelskiego. W przypadku konefki wystarczy wstać i się nie umalować, efekt wizualny podobny
Szakszuka curry
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru ok 1 cm
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka curry w proszku średnia
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- Szczypta ostrej papryczki chilli lub więcej, jeśli lubisz ostro
- 1 puszka 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego
- 1 puszka czarnej ciecierzycy odsączonej
- 1 puszka białej fasoli odsączonej
- 3-5 jaj
- 3 garści szpinaku
Instrukcje
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju.
- Drobno posiekać cebulę i dodać na patelnię. Smażyć kilka minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
- Smażyć przez minutę, aż zacznie pachnieć, a cebula będzie miękka. Dodać passatę. Przemieszać.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, sól i odrobinę oleju. Mieszać i gotować przez minutę, aż zacznie pachnieć i będzie przypominać pastę.
- Teraz dodać mleko kokosowe. Dodać szpinak i dusić razem 5 minut. Dodać ciecierzycę i fasolę, dusić kolejne 5 minut. Dużą łyżką zrobić zagłębienia w nie wbijać po jednym jajku. Dusić pod przykryciem, aż jajka się zetną.
A tu inne pomysły jak można wykorzystać szpinak https://kroolinaria.pl/?s=szpinak