Świąteczny sernik z polewą żurawinową. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Według opisu sernik powinien wyjść prosty jak stół. Przyznam się szczerze, że ja z sernikami w których dodaje się ubite białko jestem na bakier. Nigdy nie wyszedł mi ten sernik taki, jaki powinien. Od dłuższego czasu poszukuję sernika idealnego. Ten jest pyszny, wilgotny i puszysty jednocześnie. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Otrzymałby miano idealnego gdyby nie pękł mi na środku podczas pieczenia. Pięknie wyrósł i niedużo opadł ale jednak pękł. Niedoskonałości pokryła polewa żurawinowa. W smaku rewelacyjny i już wiem, że jeszcze do niego wrócę.
Świąteczny sernik z polewą żurawinową
Ingredients
Na sernik
- 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 10 dużych jajek białka i żółtka osobno
- 250 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40 g
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Polewa żurawinowa
- 300 gramów żurawiny świeżej bądź mrożonej
- 100 gramów cukru
Instructions
Na sernik
- Z tej ilości składników wyszedł mi sernik w tortownicy 24 cm i 3 mini serniczki w papilotkach.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce umieścić miękkie masło masło i utrzeć na puszystą, białą masę. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając.
- W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
- Do masy serowej dodać mąkę pszenną i budyń. Zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę.
- Do masy serowej dodać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie i delikatnie wymieszać.
- Tortownice o szerokości 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wyrównać.
- Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki.
- Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem.
Polewa żurawinowa
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Wymieszać, zagotować, pogotować kilka minut lub do momentu kiedy wszystkie żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, zblendować na gładką masę. Wystudzić. Żurawinowym puree posmarować sernik. Udekorować według uznania