Świąteczne śledzie ze śliwkami suszonymi i pasta tagine. Pyszna propozycja na wigilijny stół. Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek, rodzynek, powideł śliwkowych i pasty tagine. Ostre, lekko słodko kwaśne i uzależniające. Koniecznie spróbujcie.
Świąteczne śledzie ze śliwkami suszonymi i pastą tagine
Ingredients
- ⦁ 8 filetów śledziowych najlepiej matiasów
- ⦁ 3 średnie cebule pokrojone w plastry
- ⦁ 50 g śliwek kalifornijskich
- ⦁ garśc rodzynek
- ⦁ 2 łyżki cukru cukru trzcinowego
- ⦁ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ⦁ 2 łyżki pasy tagine
- ⦁ 1 łyżka powideł śliwkowych
- ⦁ szczypta lub dwie soli
- ⦁1/ 2 łyżeczki cynamonu
- ⦁ szczypta lub dwie mielonych goździków
- ⦁ 5 kulek ziela angielskiego
- ⦁ 3 liście laurowe
- ⦁ olej około 100 ml
Instructions
- Śledzie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kawałki.
- Cebule zeszklić na oleju posypaną solą. Musi być miękka, ale nie przypalona. Na koniec dodać cynamon, cukier, koncentrat i goździki. Mieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę, śliwki, rodzynki, koncentrat pomidorowy, paste tagine i powidła. Dodać przyprawy oraz olej . Wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
- Ułożyć ciasno w słoiku. Zostawić na minimum 24 godziny.