Szukaj
Close this search box.

Sałatka z batatów, oliwek, pomidorów i buraków z piersią z kurczaka/Sweet potatoes, olives, tomatoes and beetroots with chicken breasts salad

Sałatka z batatów, oliwek, pomidorów i buraków z piersią z kurczaka. Pyszna, kolorowa i smaczna sałatka z dodatkiem kremowego sosu musztardowo- miodowego z dodatkiem gęstej śmietanki.

Składniki
  

Na sałatkę

  • 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
  • sól pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 100 g mixu sałat
  • garśc czarnych oliwek pokrojonych w plastry
  • 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
  • garść pokrojonego drobno szczypioru
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plastry

Na sos do sałatki

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml smietany kremówki

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Instrukcje
 

Na sos do sałatki

  • Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili
  • Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości.
  • Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.Buraka pokroić w kostkę
  • Na półmiskach wyłożyć sałatę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty , awokado, buraka , szczypior, pomidory i oliwki.
  • Wymieszać składniki sosu i umieścic w malym rondelku. Zagotowac i odstawic do zgestnienia. Wystudzonym polać sałatkę.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę. Przed podaniem pokroic w plastry.

 

 

 

 

Sweet potatoes, olives, tomatoes and beetroots with chicken breasts salad

 

For salad

  • 2 sweet potatoes (peeled and diced)
  • salt (pepper, 1 tablespoon of oil, a pinch of chili flakes)
  • 1 avocado cut into slices
  • 100 g mix of lettuces
  • a handful of black olives cut into slices
  • 1 baked beetroot cut into cubes
  • a handful of finely chopped chives
  • a handful of cherry tomatoes cut into half
  • 1/2 red onion cut into thin slices
  • 1 tablespoon of honey mustard or dijon
  • 2 teaspoons of honey or maple syrup
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 100 ml of double cream

For the chicken breast:

  • 2 Chicken breasts
  • Salt and pepper taste
  • ½ teaspoon hot pepper powder
  • 1 teaspoon sweet pepper powder
  • 1 teaspoon dried rosemary
  • 1 tbsp olive oil
  • 2 tbsp light soy sauce

For salad

  1. Sprinkle the potatoes with olive oil, season with salt, pepper, chili. Mix and place on a baking tray or in a casserole dish, put in an oven preheated to 200 degrees C and roast for about 30 minutes or until tender.
  2. Place the salad on the platter, season with salt and pepper, add sweet potatoes, avocado, beetroot, chives, tomatoes, and olives.
  3. Mix the ingredients of the sauce and place in a small saucepan. Boil and set aside to thicken. Then pour over the salad.

For the chicken breast:

  1. Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
  2. Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side. Slice before serving

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube