Sałatka z batatów, oliwek, pomidorów i buraków z piersią z kurczaka. Pyszna, kolorowa i smaczna sałatka z dodatkiem kremowego sosu musztardowo- miodowego z dodatkiem gęstej śmietanki.
Składniki
Na sałatkę
- 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
- sól pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 100 g mixu sałat
- garśc czarnych oliwek pokrojonych w plastry
- 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
- garść pokrojonego drobno szczypioru
- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plastry
Na sos do sałatki
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml smietany kremówki
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Instrukcje
Na sos do sałatki
- Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili
- Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości.
- Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.Buraka pokroić w kostkę
- Na półmiskach wyłożyć sałatę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty , awokado, buraka , szczypior, pomidory i oliwki.
- Wymieszać składniki sosu i umieścic w malym rondelku. Zagotowac i odstawic do zgestnienia. Wystudzonym polać sałatkę.
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę. Przed podaniem pokroic w plastry.
Sweet potatoes, olives, tomatoes and beetroots with chicken breasts salad
For salad
- 2 sweet potatoes (peeled and diced)
- salt (pepper, 1 tablespoon of oil, a pinch of chili flakes)
- 1 avocado cut into slices
- 100 g mix of lettuces
- a handful of black olives cut into slices
- 1 baked beetroot cut into cubes
- a handful of finely chopped chives
- a handful of cherry tomatoes cut into half
- 1/2 red onion cut into thin slices
- 1 tablespoon of honey mustard or dijon
- 2 teaspoons of honey or maple syrup
- 1 tablespoon of lemon juice
- 100 ml of double cream
For the chicken breast:
- 2 Chicken breasts
- Salt and pepper taste
- ½ teaspoon hot pepper powder
- 1 teaspoon sweet pepper powder
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 tbsp olive oil
- 2 tbsp light soy sauce
For salad
- Sprinkle the potatoes with olive oil, season with salt, pepper, chili. Mix and place on a baking tray or in a casserole dish, put in an oven preheated to 200 degrees C and roast for about 30 minutes or until tender.
- Place the salad on the platter, season with salt and pepper, add sweet potatoes, avocado, beetroot, chives, tomatoes, and olives.
- Mix the ingredients of the sauce and place in a small saucepan. Boil and set aside to thicken. Then pour over the salad.
For the chicken breast:
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side. Slice before serving