Burgery z ciecierzycy i batatów. Powiem Wam, jest MOC. Burgery są naprawdę zaskakująco pyszne. Staram się przemycać do posiłków pomysły na posiłek, gdzie nie trzeba uzywać mięsa. Tutaj mamy burgery z cieciorki i słodkich ziemniaków. Podane z sosem barbeque własnej roboty. Uzyłam bułki z dodatkiem buraka. Nie tylko fajny kolor ale też przyjemny smak. Wypasione burgery polecaja się dla tych, co nie po drodze im z mięsem.
Burgery z ciecierzycy i batatów
Składniki
Na sos barbecue
- 170 g przecieru pomidorowego
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki soli
Na burgery z ciecierzycy
- 425 g ciecierzycy z puszki odsączonej i wypłukanej
- 1 słodki ziemniak średniej wielkości, upieczony i obrany ze skóry
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka chili w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki sosu barbecue z przepisu powyżej
- 35 g płatków owsianych
- ¼ szklanki posiekanego szczypioru
Dodatkowo
- bułki do burgerów
- pomidor
- sałata
- cebula czerwona plasterki
- awokado plasterki
Instrukcje
Na sos barbecue
- W średniej wielkości misce połączyć koncentrat pomidorowy, wodę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, proszek chili, proszek czosnkowy i sól. Wymieszać do połączenia
Na burgera z ciecierzycy
- Rozgrzać piekarnik do 190 ° C
- W małym rondelku podgrzać ciecierzycę żeby była miękka. Obranego ze skóry ziemniaka dodać do ciecierzycy razem z czosnkiem, chili w proszku i solą. Rozdrobnić drobno widelcem do połączenia składników. Dodać płatki owsiane i szczypior. Następnie dodać sos barbecue (70 g ) i wymieszać do całkowitego połączenia
- Za pomocą miarki o pojemności ½ szklanki (120 mpodzielić 5 -6 burgerów. Umieścić na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko nasmarowanej olejem.
- Piec przez 40 minut lub do momentu, aż będzie jędrny i zrumieniony, przewracając na drugą stronę
- Podawać z pozostałym sosem barbecue i dowolnymi dodatkami
źródło inspiracji https://tasty.co/recipe/sweet-potato-chickpea-bbq-veggie-burgers