Nadziewana pieczarka z risotto z krewetkami. Risotto z krewetkami podane z pieczarką nadziewaną ciecierzycą, soczewicą z dodatkiem pasty tagine. Takie danie to fajny pomysł na nietuzinkowy obiad.
Nadziewana pieczarka z risotto z krewetkami
Ingredients
Na krewetki
- 300 g dużych krewetek bez pancerzy najlepiej świeżych szarych, ale mogą być też te już obgotowane i rozmrożone
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 papryczka chili bez ziarenek drobno pokrojona
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 pęczka pietruszki drobno posiekana
- sól pieprz
Na risotto
- 1 mały por drobno pokrojony
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki ryżu arborio
- 1/4 szklanki białego wina
- przyprawy: sól pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- ok. 600 ml bulionu jarzynowego
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- masło oliwa
Na pieczarki
- 1/ 2 szklanki soczewicy z puszki
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: po pół łyżeczki kminu i mielonej kolendry i ostrej papryki
- 1 łyżka pasty tagine
- 6 pieczarek Portobello
- 6 pomidorów koktajlowych
Instructions
Na krewetki
- Oliwę rozgrzać, dodać czosnek, chili i krewetki. Smażyć przez 1 minutę z każdej strony, dodać białe wino, sól, pieprz i pietruszkę. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć krewetki na talerzyk
Na risotto
- Na patelnię po smażeniu krewetek wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pora. Następnie dodać surowy ryż. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
- Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty.
Na pieczarki
- Soczewicę i ciecierzycę odsączyć z wody. Dodać łyżkę oliwy, starty ząbek czosnku, natkę, przyprawy, paste tagine oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe. Całość dusić na patelni przez około 10 min.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni Pieczarki położyć wypukłą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć nadzienie z soczewicy i ciecierzyc do pieczarek. Piec przez ok. 20 minut.
- Risotto podawać z nadziewaną pieczarką.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp