Strucla Stollen. Kiedys kupowałam stollen w sklepie. Było kilka, które sprzedawały całkiem przyzwoite. Jakoś sama nie mogłam się zmobilizować do zrobienia. Przełamałam się w tym roku i już tej sklepowej nie kupię 🙂 Moja jest nafaszerowana rodzynkami, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Bakalie były wczesniej moczone w rumie. Do tego marcepanowe nadzienie i jesteśmy w raju 🙂
Strucla Stollen
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 16
Składniki
Na strucle ( 2 sztuki )
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 85 g drobnego cukru do wypieków
- 7 g drożdży suchych
- 2 duże jajka lekko roztrzepane
- 150 ml letniego mleka
- 150 g masła roztopionego
- 1 łyżeczka soli
Na nadzienie
- 260 g rodzynków
- 115 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 115 g posiekanych obranych migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu lub kardamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki rumu
Dodatkowo
- 400 g masy marcepanowej podzielonej na pół i uformowanej w wałeczki
- 140 g masła do posmarowania roztopionego
- cukier puder do oprószenia
Instrukcje
Na nadzienie
- Bakalie wymieszać z przyprawami, dodać 2 łyżki rumu, odstawić
Na strucle
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe skłdniki. Dopiero na koniec wlać masło. Wyrobić ciasto, tak, było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę. Ciasto umieścić w oprószonej mąką misce, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości
- Ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość około 2,5 cm. Na cieście rozsmarować bakalie. Zagnieść tak, by bakalie połączyły się z ciastem. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąty ok 2,5 cm. Na środku każdego położyć wałeczek z 200 g marcepanu. Zwinąć ciasto w roladę. Zamknąć boki.
- Ciasto ułożyć na wyłożonej papierem blaszce (lub wysmarowanej tłuszczem), przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Upieczone ciasto obficie posmarowac roztopionym masłem. Wystudzone posypac cukrem pudrem
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Słowo kluczowe drożdżowe, królik na słodko