Szukaj
Close this search box.

Śliwkowy krem ( curd)

Kolejny curd, który doczekał się swojej odsłony. Tym razem mój wybór padł na śliwki. Jest naprawdę smacznie. Tak jak lubię. I słodko i kwaskowo jednocześnie. Idealnie, bo nie jest mdło. Krem można rozsmarować na świeżej bułce z takim prawdziwym masłem. Można też podać jako dodatek do naleśników czy wykorzystać do musu lub kremu na ciasto.

Śliwkowy krem (curd)

Składniki
  

Na śliwkowy curd

  • ⦁ 10 żółtek
  • ⦁ 250 gram drobnego cukru
  • ⦁ 200 gram miękkiego masła
  • ⦁ 2 cytryny
  • ⦁ 700 gram śliwek

Instrukcje
 

  • Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno-  śliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

 

P1013356.JPG

P1013358.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube