Kolejny curd, który doczekał się swojej odsłony. Tym razem mój wybór padł na śliwki. Jest naprawdę smacznie. Tak jak lubię. I słodko i kwaskowo jednocześnie. Idealnie, bo nie jest mdło. Krem można rozsmarować na świeżej bułce z takim prawdziwym masłem. Można też podać jako dodatek do naleśników czy wykorzystać do musu lub kremu na ciasto.
Śliwkowy krem (curd)
Składniki
Na śliwkowy curd
- ⦁ 10 żółtek
- ⦁ 250 gram drobnego cukru
- ⦁ 200 gram miękkiego masła
- ⦁ 2 cytryny
- ⦁ 700 gram śliwek
Instrukcje
- Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- śliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .