Szukaj
Close this search box.

Śliwkowy chutney

To już moje kolejne chutney jakie robiłam ostatnimi czasy. Było już dyniowe, marchewkowe czy jabłkowe. Tym razem przyszedł czas na śliwkowe. Świetny dodatek do mięs i wędlin. Równie dobrze sprawdza się z serami. Podkreśla smak. Chutney to taka wytrawna wisienka na torcie. 

Śliwkowy chutney

Składniki
  

  • 450 g śliwek
  • 1 łyżka masła
  • duże winne jabłko
  • duża cebula
  • 80 g suszonych owoców rodzynki, żurawina, suszona śliwka, morele
  • kilka nasion gorczycy
  • 350 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 5 goździków
  • mały kawałek imbiru 2 cm
  • mała papryczka chili
  • 350 g brązowego cukru
  • sól do smaku

Instrukcje
 

  • Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Na łyżce masła podsmażyć śliwki. Dodać część brązowego cukru. Podsmażone śliwki przełożyć do osobnego garnka. Do śliwek dodać suszone owoce, pokrojone w kostkę  jabłko, ocet i wino. Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki włożyć do woreczka z gazy i zanurzyć w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dodać resztę cukru i sól , mieszać od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Gorący sos przełożyć do słoików i od razu zakręcić.

 

P1012335.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube